HomevestiItalija: Od 18. maja dopuštena bogoslužja s vjernicima

Italija: Od 18. maja dopuštena bogoslužja s vjernicima

Talijanska biskupska konferencija i talijanska vlada potpisale su u četvrtak 7. maja sporazum kojim vjernicima od 18. maja dopuštaju sudjelovanje na bogoslužjima u crkvama uz obvezno nošenje zaštitnih maski i poštivanje razmaka.

Protokolom se precizira niz obveznih mjera koje omogućuju sudjelovanje na misama i drugim vjerskim obredima, poput krštenja, vjenčanja i pogreba.

Prije podjeljivanje hostije svećenik je dužan dezinficirati ruke. Vjernike će pričešćivati s rukavicama na rukama kako bi se izbjegao kontakt s rukama vjernika. Prilikom pričešćivanja nosit će također zaštitnu masku na licu. Skupljanje milodara smatra se neprikladnim, ali vjernici svoj prilog mogu ostaviti u kutijama postavljenim na ulazu u crkvu.

Vjernici će u crkvi morati poštivati sigurnosni razmak od jednoga metra, a na ulazu u crkvu morat će biti naznačen maksimalni kapacitet prihvata uz poštivanje razmaka. Nije dopušteno korištenje blagoslovljene vode pri ulasku u crkvu.

Na svakoj crkvi će biti prikazano upozorenje da je zabranjeno ući u slučaju vrućice, simptoma gripe ili respiratornih problema kao i nakon kontakta s osobom pozitivnom na Covid-19. Vrata crkava će prije, tijekom i nakon liturgijskog slavlja biti otvorena kako ih vjernici ne bi dodirivali.

(IKA/KMC)

FOLLOW US ON: