Homelokalne vestiIzjava Zajedničkog odbora CCEE-a i CEC-a o situaciji na Bliskom istoku

Izjava Zajedničkog odbora CCEE-a i CEC-a o situaciji na Bliskom istoku

U Beogradu je od 5. do 7. novembra održano zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) i Konferencije europskih Crkava (CEC). Rad skupa je zaključen Izjavom Zajedničkog odbora CCEE-CEC o situaciji na Bliskom istoku koju donosimo u cijelosti.

 

Nasilje i okrutnost Hamasovih terorista, koji su 7. oktobra napali Izrael, zaprepastili su i užasnuli svijet. Mi, čelnici kršćanskih Crkava u Europi, izražavamo svoje duboko suosjećanje s onima koji su ubijeni, bili ozlijeđeni ili izgubili drage osobe, te upravljamo svoje misli na taoce i njihove obitelji. Prepoznajemo povijesni kontekst kolonijalizma, antisemitizma i islamofobije koji je doveo do sadašnje situacije. Priznajemo ogromnu patnju s obje strane ovog sukoba. Duboko smo ožalošćeni zbog razaranja svetih mjesta koja se tradicionalno smatraju mjestima utočišta. Izražavamo svoju solidarnost sa svima onima u Izraelu i Palestini koji rade na promicanju mira i tvrdimo da nasilje ne može biti način obrane cilja. Uništavanje života ne unapređuje slobodu, istinu i pravdu.

 

Tražimo od političkih vođa svih stranaka da izvrše svoju odgovornu ulogu kako bi se osigurao prekid vatre na svim bojištima. Zahtijevamo da se teroriste privede pravdi, da se zaštite životi svih civila – Židova, kršćana i muslimana – i da se otvore humanitarni koridori kako bi se omogućio pristup lijekovima i evakuaciji. Predugo traje teška situacija u kojoj žive stanovnici Gaze, ograničeni u svojim temeljnim pravima i prisiljeni trpjeti nepravde. Zahtijevamo od čitave međunarodne zajednice da se pokrene i podrži međunarodno pravo, posebice rezolucije UN-a, kako bi se pokrenuli ozbiljni pregovori s ciljem uspostave trajnog mira, u istini i pravdi.

 

Prijeko je potrebno, sad više nego ikada, tražiti put pravednosti, koji nam je objavljen u Evanđelju, po primjeru Isusa Krista, Kneza mira, koji nas je svojom smrću i uskrsnućem pomirio s Bogom, učinivši nas sve djecom Božjom.

 

Pozivamo vjernike naših Crkava na molitvu za sve one koji trpe i zazivamo Božje milosrđe za sve, podsjećajući da smo svi članovi jedne jedine ljudske obitelji.

 

Molimo i nadamo se također da će se oni koji imaju vlast nad narodima založiti oko istinskog dijaloga koji će podržati ljudsko dostojanstvo sviju i omogućiti miran suživot dvaju naroda u dvjema državama, kaže se u Izjavi od 7. novembra 2023. koju je objavio Ured za medije CCEE-a.

KMC

FOLLOW US ON: