Početnalokalne vestiDo jedinstva možemo doći samo onda kada ćemo svi biti u službi evanđelja

Do jedinstva možemo doći samo onda kada ćemo svi biti u službi evanđelja

Na blagdan svetoga Ante, 13. juna, najomiljenijeg katoličkog sveca, u istoimenoj crkvi u Beogradu svečano je proslavljen nebeski zaštitnik župe i samostana kao i neke obljetnice. Naime, franjevačka provincija Bosna Srebrena slavi ove 2017. godine 500. godišnjicu svoga uzdignuća na rang provincije i obilježava se 60. obljetnica smrti arhitekta Jože Plečnika koji je projektirao crkvu sv. Ante u Beogradu.

Kroz cijeli dan u beogradskom svetištu Sveca svega svijeta dolazili su hodočasnici da upute svoje molitve za sebe i svoje potrebe. Prijepodne u 10.00 sati svečano euharistijsko slavlje predvodio je u zajedništvu s braćom franjevcima i svečenicima beogradske nadbiskupije mons. Stanislav Hočvar, beogradski nadbiskup i metroplit. Riječi pozdrava i zahvale svim prisutnima uputio je fra Ilija Alndžak, župnik župe sv. Ante i dekan beogradskog dekanata te je svima zaželio dobrodošlicu u ovo svetište. U nadahnutoj propovijedi mons. Hočevar je pozvao sve prisutne da molitve i prošnje sviju budu izričite i jasne, da ih pročistimo, da ne budu egoistične misleći samo na sebe, već da mislimo i na naše bližnje. Važno je moliti se za jedan poseban dar, kako ističe starozavjetni pisac, a to je mudrost i razboritost. Zato posebno danas molimo za mudrost jer onda neće biti podjeljenosti među nama. Molimo danas na ovaj blagdan sv. Antu da u našoj nadbiskupiji promiče obitelji s mnogo djece i dobrim kršćanskim odgojem, da probudi među mladima naše nadbiskupije nove svećenike, redovnike i redovnice, da Bog poda mudrosti svima koji upravljaju Crkvom i društvom. Posebnu molitvu upućujemo za poglavare svih crkava da ne bude više podjeljenosti nego da svi nastoje tražiti Božju ljubav, jer do jedinstva možemo doći samo onda kada ćemo svi biti u službi evanđelja zaključio je mons. Hočevar.

Središnje euharistijsko slavlje u 18.00 sati predvodio je mons. Stanislav Zore, nadbiskup i metropolit ljubljanski uz mons. Stanislava Hočevara, beogradskog nadbiskupa i metroplitu, mons. Luciana Surianija, apostolskog Nuncija u republici Srbiji i u koncelebraciji sa svećenicima beogradske nadbiskupije. Posebna radost je bila što su na slavlju sudjelovali i brojni vjernici  iz Srpske Pravoslavne Crkve, kao i sveštenstvo na čelu s Njegovim preosveštenstvom novoimenovanim episkopom niškim Arsenijem.

Nadbiskup Zore je nakon pozdravnih riječi spomenuo kako su svi nazočni okupljeni na proslavi blagdana Sveca u svetištu, koje je upravo njemu posvećeno. Zato, Bogu želimo općenito zahvaliti za sva uslišanja, kao i ona koja nam daruje na zagovor toga našeg velikog Zagovornika.

Nadbiskup je podsjetio kako se ove godine obilježava i šezdeseta obljetnica smrti velikoga slovenskog arhitekta i umjetnika Jože Plečnika, koji je projektirao i samo svetište sv. Ante.

Ipak stvarnu ljepotu i život svetištu – naglasio je Metropolit – daju samo vjernici koji se u njemu slave Boga, primaju sakramente utvrđujući tako svoju kršćansku i narodnu pripadnost. Svetište bez ljudi koji mole, pjevaju, slave, časte i klanjaju se Bogu, bilo bi povijesni, arhitektonski i umjetnički spomenik. Samo svetište u kojemu konkretna kršćanska zajednica živi vjeru, postaje Božji hram i nebeska vrata – istaknuo je nadbiskup Zore.

Govoreći o današnjem Svecu, istaknuo je dvije njegove značajke: spremnost prihvaćanja Božje volje i njegovo zauzimanje za mir. Antunova je veličina u tome što se prepustio Božjoj volji da ga vodi.

Nikada nije opozvao svoju prvu odluku da će služiti Bogu. Čitav je život ostao otvoren Božjem vodstvu i ta ga je poslušnost i dovela k manjoj braći – u spremnosti ispunjavanja Božje volje do svetosti.

To je značajan kršćanski stav svakog kršćanina, u svako vrijeme. Kršćanin stoga uho i srce stalno ima otvoreno za Boga, za njegovu riječ i sve prosuđuje u skladu s Božjom voljom. Takav kršćanski životni stav kršćaninu osigurava široku i plodnu slobodu u odnosima prema svijetu, a s druge pak strane osigurava mu i potrebnu postojanost.

Druga značajka svetog Ante jest njegovo nastojanje oko uspostave mira. Danas dobro poznajemo bezobzirnost i nesavjesnu pohlepu za novcem i vlašću. Ona je spremna pogaziti sva prava i svu pravednost kako bi ostvarila svoje nakane. Na to nas često upozorava i papa Franjo, neumoran borac za poštovanje pravâ čovjeka te obranu njegova dostojanstva.

Potrebna nam je hrabrost kakvu je imao sv. Anto dok se zauzimao za pravdu i mir jer, oboje je potrebno. Citirajući zatim svetoga papu, Ivana Pavla II., koji je izjavio kako nema mira bez pravednosti, niti pravednosti bez opraštanja, nadbiskup Zore je ukazao na to da kršćaninu takvu hrabrost daje Isus Krist. „Krist nam je uzor neizmjerne odvažnosti! Samo na taj način možemo slijediti Isusa i njegove učenike u poslanju spasenja svijeta. Kadgod se ubuduće budemo utjecali zagovoru sv. Antuna, molimo ga također i za odvažnost ispunjavanja Božje volje i odvažno zauzimanje za mir među nama“ – zaključio je nadbiskup ljubljanski, Stanislav Zore.

Na kraju dana i euharistijskog slavlja župnik domaćin fra Ilija Alanžak je u ime franjevačke zajednice u Beogradu zahvalio svima što su sudjelovali cijeloga dana u službama u beogradskom svetištu sv. Ante, te je zahvalio Bogu i Njegovom ugodniku i zaštitniku na predivnome danu.

(I.P./kmc)

podeli na: