HomevestiKardinal Hollerich o ključnoj ulozi solidarnosti u Europi

Kardinal Hollerich o ključnoj ulozi solidarnosti u Europi

Predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE) luksemburški nadbiskup kardinal Jean-Claude Hollerich u razgovoru za francuski list La Croix 26. maja istaknuo je da je pandemija koronavirusa pokazala da se mora nastaviti zauzimati na europskoj integraciji, prenosi Kathpress.

U savladavanju epidemije Covida 19 sve ovisi o tome je li u Europi moguće solidarno djelovati. U suprotnome će se jaz između najbogatijih i najsiromašnijih zemalja produbiti, što će oslabiti cijelu Europu, upozorava kardinal Hollerich.

Na početku pandemije koronavirusa Europe „kao da nije bilo”. Zatvarajući granice zemlje članice mislile su samo na sebe, što je „znatno narušilo imidž Europe”. Kriza je pokazala da se mora nastaviti s integracijom inače će se Europa raspasti, upozorio je kardinal. Ne mora se sve standardizirati u zdravstvenom sektoru, ali mora se zajamčiti da Europa ima odgovarajući odgovor na krizne situacije – jer znamo da ovo neće biti i posljednja katastrofa koju ćemo doživjeti, poručio je predsjednik COMECE-a.

Govoreći o budućnosti, kardinal je istaknuo poželjnost ekološkoga odlučivanja „jer gospodarstvo više ne smije imati isključivi prioritet”, a istodobno je važno paziti na socijalna pitanja. Ako ljudi izgube posao zbog ekoloških mjera okrenut će se protiv njih. Kakvu god odluku donijeli, ona mora imati za cilj opće dobro, za što je potrebna hrabrost i vizija, poručio je kardinal Hollerich.

(ika/kmc)

FOLLOW US ON: