Homelokalne vestiKlanjanje i sveta misa za mir u Ukrajini i svijetu u beogradskoj katedrali

Klanjanje i sveta misa za mir u Ukrajini i svijetu u beogradskoj katedrali

U srijedu 14. septembra, na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, euharistijsko klanjanje i svečano misno slavlje za mir u Ukrajini i cijelome svijetu, u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit uz koncelebraciju vlč. Mihaela Sokola, župnika i rektora Marijanuma, a đakonsku službu je obavljao đakon vlč. Stipo Filipović.

Nadbiskup Hočevar je u propovijedi podsjetio kako su prvi kršćani govorili da „križ sjaji i da od njega dolazi sva svjetlost i sva ljepota“. Ova slika križa često se izražava i u umjetnosti, a križ se često predstavlja i kao pravo stablo života, rekao je nadbiskup. Nastavljajući govoriti o raznim križevima koji se mogu nalaziti u crkvama, bilo da su drveni ili željezni, podsjetio je kako i mi često u životu imamo razne križeve, bolesti, poteškoće. Nadbiskup je ispričao jedan primjer majke koja je izgubila sina i nije mogla da prestane tugovati, isto se to dogodilo i drugoj majci, koja je isto bila u početku žalosna, ali poslije je shvatila da je sina primila po Božjem planu i dobroti pa je onda počela zahvaljivati Bogu što joj je dao tako dobroga sina pa je živjela u radosti. Takva treba biti i poruka ovoga blagdana: „da se možemo pridružiti Kristovu križu i preobražavati ovaj svijet“, rekao je nadbiskup Hočevar. Na kraju propovijedi nadbiskup je naglasi da smo pozvani „u našim poteškoćama izgrađivati novu Crkvu“ te zaključio da Bog može po našim molitvama pomiriti Ruse i Ukrajince.

Da podsjetimo inicijativu da se u Europi na blagdan Uzvišenja Svetog Križa slavi molitveni dan za mir u Ukrajini i cijelome svijetu pokrenulo je Vijeće biskupskih konferencija Europe (CCEE), a na koju se odazvala i Beogradska nadbiskupija. Euharistijsko klanjanje bilo je zajednički oblik molitve odabran za ovu inicijativu.

V.M./KMC

FOLLOW US ON: