HomevestiKnjiževna večer uoči Dužijance u Subotici

Književna večer uoči Dužijance u Subotici

U organizaciji Katoličkog društva »Ivan Antunović«, u četvrtak 9. augusta u svečanoj dvorani HKC-a »Bunjevačko kolo« u Subotici održana je tradicionalna književna večer uoči središnje proslave Dužijance 2018. Književna je večer bila posvećena pjesniku Jakovu Kopiloviću, čija se 100. obljetnica rođenja obilježava ove godine. Na početku večeri brojne posjetitelje, a osobito nazočne nasljednike Jakova Kopilovića, pozdravio je vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva »Ivan Antunović«, kazavši kako se tom večeri približava završnoj proslavi Dužijance, koja je zahvala Bogu na plodovima zemlje. On je osobito istaknuo značaj Dužijance kao neodvojivog dijela identiteta bačkih Hrvata.

Uslijedilo je izlaganje profesorice Katarine Čeliković, pročelnice Bunjevačko-šokačke knjižnice »Ivan Kujundžić« pri Katoličkom društvu »Ivan Antunović«. U svome izlaganju Čeliković je govorila o životu i poeziji Jakova Kopilovića. Ukazala je na brojnost i značaj njegovih pjesama, kao i na osobine njegove poezije neraskidivo vezane uz njegov život. Nazočnima je predstavila teške životne prilike u kojima je Kopilović stvarao svoju poeziju nadahnutu rodnom bačkom ravnicom i Suboticom. U sklopu izlaganja mogli su se čuti odlomci iz Kopilovićeve poezije, koje su govorili recitatori Katarina Piuković i Tomislav Huska.

Tijekom večeri vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva »Ivan Antunović«, dodijelio je nagrade »Ivan Antunović« za iznimne zasluge u njegovanju i očuvanju kulture, povijesti i duhovnosti Hrvata u Bačkoj te promicanje kršćanskih vrednota u društvu i sredini u kojoj živimo. Svake godine Društvo dodjeljuje tu nagradu jednom zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji. Marija Vukov iz Subotice dobitnica je nagrade namijenjene pojedincu. Ona je svojim umijećem izrade božićnjaka, koje nesebično dijeli s drugima, pokazala tu umjetnost u svijetu. Kroz radionice izrade božićnjaka Marija Vukov je mnogima pružila doživljaj priprave za Božić, koja se tako može doživjeti samo uz mise zornice i božićnjak. Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu »Vladimir Nazor« iz Sombora i glasilu toga društva »Miroljub«, prigodom 20. obljetnice naklade dodijeljena je nagrada kao zaslužnoj udruzi. Društvo je aktivno na različitim područjima.

Nagrada za brojnu obitelj pripala je obitelji Tomislava i Željke Vukov iz katedralne župe Sv. Terezije Avilske iz Subotice. Tomislav i Željka imaju četvero djece, a cijela je obitelj aktivna u svim događanjima svoje župe, kao i šire na društvenim i kulturnim događanjima, osobito u Dužijanci. Uime dobitnikâ nagrade obratila se Željka Vukov, iskazavši osobno zahvalnost Bogu za svoju obitelj, a uime svih nagrađenih ‒ Katoličkom društvu »Ivan Antunović«.

U okviru programa književne večeri pročitana su i imena dobitnika nagrada za najbolje izloge s temom Dužijance, koje su dodijeljene u petak tijekom Tamburaške večeri na centralnom gradskom trgu. Prvo mjesto pripalo je Ivanu Stipiću, Heleni Štrbo, Vesni Čović i Ivanki Čović za izlog u »Školskoj knjizi«, drugo mjesto obitelji Slavice i Franje Skenderovića za izlog aranžiran u butiku »Veruška«, a treće Marini Ivanković Radaković i Emini Kujundžić za izlog u butiku »Mondo«. Zbor »Collegium musicum catholicum« uljepšao je večer izvođenjem dviju skladbi pod ravnanjem Miroslava Stantića. Voditeljica Lucija Ivanković Radaković najavila je na kraju sadržajne večeri program Dužijance 2018. koji slijedi u narednim danima, kao i program proslave Dužijance u Zagrebu.

(I.R./kmc)

FOLLOW US ON: