HomevestiKolumbijski biskupi: Eutanazija maloljetnika velika opasnost

Kolumbijski biskupi: Eutanazija maloljetnika velika opasnost

To je vrlo ozbiljan korak koji bi maloljetnicima omogućio da traže eutanaziju, i to ne bivajući potpuno svjesni toga što ona znači – rekao je biskup Elkin Fernando Álvarez Botero, glavni tajnik Kolumbijske biskupske konferencije, govoreći o dopisu koji su biskupi te latinskoameričke zemlje sastavili nakon što je Ustavni sud u Bogoti tražio od Ministarstva zdravstva da u sljedećih nekoliko mjeseci sastavi pripremni dokument za zakon koji će maloljetnoj djeci i mladima omogućiti pristup eutanaziji.

Dopis lokalne Crkve potpisali su predsjednik biskupske konferencije nadbiskup Oscar Urbina Ortega, dopredsjednik nadbiskup Ricardo Tobón, i biskup Álvarez Botero koji je u razgovoru za našu radijsku postaju istaknuo da u 11. članku kolumbijskoga Ustava stoji da Država ima štititi ljudski život u svim njegovim oblicima. Stoga je odluka Ustavnoga suda – po mišljenju kolumbijskih biskupâ – također kršenje toga ustavnog načela. Čini se, dakle, da se primjeni eutanazije ne želi staviti nikakva granica, – dodao je biskup – te se tako otvaraju vrata legalizaciji ubojstva nekih osoba, posebice ako su one slabe i ako im je potrebna pomoć.

U Kolumbiji danas osjećamo da zakoni i te odluke Suda snažno prijete životu koji je već stavljen na tešku kušnju, i to odredbama koje se odnose na pobačaj, obitelj, i posebice, na oblik obitelji – dodao je biskup Álvarez Botero. Napore bi, naprotiv, trebalo više ulagati na zdravlje, na zaštitu života, na pronalaženje načinâ kako pomoći bolesnima, jer u zemlji je stanje i dalje takvo da najsiromašniji nailaze na ozbiljne teškoće u pronalaženju liječnika ili samo odgovarajuće pomoći – upozorio je biskup.

Kolumbijski biskupi stoga sve liječnike, a posebno one koji rade u katoličkim bolnicama ili onima kojima upravljaju redovničke zajednice, upućuju na pobudnicu pape Franje koja potiče na hrabre odluke koje idu i protiv struje, ne popuštajući vanjskim pritiscima. Kolumbijska se biskupska konferencija i dalje pouzdaje – napomenuo je biskup – jer većina ljudi zna da je eutanazija teški moralni i društveni poremećaj. Biskupi će i dalje štititi i promicati život od njegova začeća do prirodnoga završetka, i to još više – kako je više puta istaknuo papa Franjo koji je u rujnu posjetio Kolumbiju – u društvu obilježenom negativnom logikom odbacivanja – stoji na kraju dokumenta kolumbijskih biskupâ.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: