HomevestiKolumbijski biskupi: Ne smijemo biti pasivni pred dramatičnom situacijom u zemlji

Kolumbijski biskupi: Ne smijemo biti pasivni pred dramatičnom situacijom u zemlji

Kolumbijski biskupi su se od 1. do 3. novembra ove godine okupili u Bogoti radi svog plenarnog zasjedanja, a na završetku susreta su apelirali na kolumbijsko stanovništvo kao i katolike diljem svijeta da se suoče sa stvarnošću te postanu svjesni vlastite odgovornosti, te da Bogu zahvale za posjet pape Franje toj južnoameričkoj zemlji i da prodube njegovu poruku vjere i nade.

U svojoj su poruci kolumbijski biskupi zahvalili Vladi, institucijama i medijima te zemlje na njihovom prinosu uspjehu Papina posjeta, a na poseban su način zahvalili kolumbijskom narodu na njihovom oduševljenom sudjelovanju. I papa Franjo je pozvao da ne budu besposleni zbog čega biskupi ističu da se kolumbijski narod nalazi u teškom i važnom trenutku za njihovu zemlju, te se stoga ne smije ignorirati dramatične situacije koje izazivaju zabrinutost.

Korupcija je prožela naše temeljne društvene strukture i uzrokovala institucionalnu krizu koja prije svega pogađa pravosuđe, gospodarstvo i politiku – poručili su biskupi. Loše stanje zdravstva i njegov učinak na siromašne i slabe, kao i porast ovisnosti o drogi u gradovima i selima također zabrinjavaju kolumbijske biskupe.

Građani te zemlje su uznemireni i zabrinuti zbog nesigurnosti u pogledu provedbe mirovnog sporazuma s Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC), budućih mirovnih pregovora s Nacionalno-oslobodilačkom vojskom (ELN), pojavljivanja novih oblika nasilja, kao i polarizacije i podjelâ u zemlji koji onemogućuju zajednički projekt koji je toj zemlji pod hitno potreban – istaknuli su katolički prelati.

Napadi na život i obitelj, poput ideološkog manipuliranja obrazovanjem koje ima potporu zakonodavstva i pravosuđa, također su razlozi za zabrinutost, ali i za socijalnu nestabilnost koja se očituje u nezaposlenosti, atentatima na društvene vođe, u teškim uvjetima u kojima žive seljaci, domoroci i ljudi afričkog podrijetla – napomenuli su biskupi, dodajući da su osim toga zabrinuti zbog humanitarne krize u kojoj se nalaze braća i sestre koji su pristigli iz Venezuele.

U središte svakog političkog, društvenog i gospodarskog djelovanja trebali bismo postaviti čovjeka, njegovo dostojanstvo i poštovanje općega dobra – poručili su biskupi pozivajući se na papu Franju – Svi smo mi odgovorni te bismo dobrim djelima i iskrenošću trebali nastojati oko moralnog oslobođenja naše zemlje. Pritom je potrebno biti solidaran s onima u potrebi, posebno kada je riječ o žrtvama nasilja, te također od Vlade zahtijevati učinkovite mjere za zdravstvenu skrb jer je zdravlje pravo sviju, a ne biznis.

Zajedničkim bismo se snagama trebali boriti protiv trgovine drogom, kao i protiv ovisnosti o istoj – pozvali su katolički prelati te su napomenuli kako je nužno pronaći rješenjâ za socijalne probleme koji se tiču uzgajivača, prodavača i korisnika. Osnažimo vrijednosti kao što su istina, sloboda, pravda, oprost i pomirenje, bez kojih se ne može postići istinski i cjeloviti mir – potaknuli su biskupi, pozivajući na pomirenje sa stvorenim, njegujući i čuvajući divote koje nam je Bog darovao. Kolumbijski su biskupi zaključili sljedećim apelom: Ne bojmo se! Vjerom i nadom možemo prevladati poteškoće i na svijet donijeti kulturu susreta kako bismo svi mi pridonijeli izgradnji mirne i pomirene zemlje.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: