HomevestiKorejski nadbiskup: Potreban nam je mirovni sporazum!

Korejski nadbiskup: Potreban nam je mirovni sporazum!

Povodom 64. godišnjice prekida rata i proglašenja primirja između dviju Koreja u južnokorejskom je gradu Seongjuu održana međureligijska ceremonija na kojoj je upućen apel za „istinski mir“ između tih dviju zemalja. Katolici, protestanti i budisti su se 3. augusta spomenuli 27. jula 1953. godine, kada je okončan sukob između dviju Koreja, no nažalost nije otpočeo mir – izvijestila je agencija AsiaNews.

Ako se konačno ne uspostavi mir na Korejskom poluotoku, nestat će ga u čitavoj sjeveroistočnoj Aziji – istaknuo je nadbiskup Hyginus Kim Hee-joong, predsjednik Katoličke Korejske biskupske konferencije. Korejski je poluotok bure baruta koje samo što nije eksplodiralo. Potreban nam je mirovni sporazum, a ne samo primirje – napomenuo je biskup.

Ponovio je potom protivljenje južnokorejskih biskupa proturaketnom sustavu THAAD, koji su Sjedinjene Američke Države postavile u toj zemlji kako bi zaustavile moguće napade sjevernih susjeda. Iluzorno je nametati mir oružjem – kazao je nadbiskup – [proturaketni sustav] THAAD ne može donijeti mir Koreji.

Predsjednik Biskupske konferencije je rekao kako je postavljanje navedenog proturaketnog sustava učinjeno bez pristanka naroda te bi se to pitanje trebalo ponovno razmotriti. Za mir bismo trebali zajedno raditi na izradi sporazuma – zaključio je nadbiskup Kim Hee-joong. Dodajmo da je ceremoniji prisustvovalo 400 osoba iz različitih vjerskih zajednica koje su zastupljene u Južnoj Koreji.

U međuvremenu rastu napetosti između Sjeverne Koreje i SAD-a. Pjongjang je u ponedjeljak žestoko osudio dosad najoštrije sankcije koje je Vijeće sigurnosti UN-a nametnulo toj zemlji poradi pokusa s nuklearnim projektilima, najavivši osvetu Sjedinjenim Američkim Državama. Iz Sjeverne Koreje javljaju kako nisu pogođeni sankcijama te su obećali nastaviti s programom nuklearnog oružja. Poručuju kako su spremni osvetiti se mnogo većim akcijama kako bi SAD platio cijenu za nasilno ponašanje prema njihovoj zemlji i narodu. U zajedničkom su pak priopćenju američki predsjednik Donald Trump i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in potvrdili da Sjeverna Koreja predstavlja ozbiljnu i izravnu prijetnju Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Koreji i Japanu, kao i većini zemalja svijeta.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: