HomevestiKoronavirus. Milanski nadbiskup: Ne slažem se s panikom, ali razumijem

Koronavirus. Milanski nadbiskup: Ne slažem se s panikom, ali razumijem

Monsinjor Mario Delpini, milanski nadbiskup, u intervjuu za radijsku postaju Vatikan objasnio je prilagođivanje Crkve smjernicama sadržanima u Vladinom dekretu o zaustavljanju širenja zaraze novim koronavirusom

U Italiji je, prema posljednjim podacima, više od 300 osoba zaraženo novim koronavirusom, a dosad ih je 11 preminulo. U sjevernim talijanskim pokrajinama Lombardiji i Venetu lokalne su vlasti donijele mjere kojima je cilj sprječavanje širenja zaraze. Među ostalim, zatvorene su škole i brojne javne i kulturne ustanove te je obustavljeno čak i slavlje svetih misa. Milanski nadbiskup Mario Delpini, u razgovoru je za našu radijsku postaju, istaknuo da se s takvom situacijom suočava s izvjesnom mirnoćom i povjerenjem u nadležne institucije, kao i spremnošću na provedbu predloženih mjera opreza kako bi se spriječilo širenje virusa.

Nadbiskup Delpini ne slaže se s općom panikom, odnosno s tom – kako je napomenuo – zarazom straha koja je dovela do pretjerivanja. Ipak, kazao je da, s obzirom na prostor koji su mediji posvetili toj temi, razumije ponašanje ljudi koji posljednjih dana užurbano prikupljaju prehrambene namirnice i proživljavaju teškoće u najobičnijim svakodnevnim aktivnostima. Ipak, smatra da treba slijediti upute nadležnih vlasti kako bi svatko u miru činio ono što je u njegovoj mogućnosti.

Osim toga, milanski se nadbiskup osvrnuo na mjere koje vrijede za cijelu pokrajinu Lombardiju, kao što je primjerice izbjegavanje okupljanja, zbog kojega neće biti misnih slavlja na Pepelnicu. Po njegovom se mišljenju vjernici u trenutnoj situaciji mogu više posvetiti osobnoj molitvi i pokori te razmatranju Evanđelja. Istaknuo je također da se iz aktualnih događaja može naučiti o važnosti dobre komunikacije, odnosno da neki načini komunikacije potiču paniku, dok drugi potiču na razboritost.

Nadbiskup je, među ostalim, napomenuo da mu se čini kako se u zemljama iz kojih dolaze bolesti koje poprime razmjere epidemije ne poduzimaju potrebne mjere za podizanje razine kvalitete života, higijene i prevencije. Iz toga se rađa želja za izražavanjem solidarnosti sa zaraženim osobama, kao i sa zemljama koje su podvrgnute strogim ograničenjima – rekao je nadbiskup Delpini te na kraju zazvao Božji blagoslov na znanstvenike, na institucije kako bi bile mudre u donošenju mjera te na sve ljude kako bi bili manje uobraženi te zajedno potražili rješenje.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: