HomevestiKriza u Albaniji. Nadbiskup Tirane: Dijalog je jedino rješenje

Kriza u Albaniji. Nadbiskup Tirane: Dijalog je jedino rješenje

Na slici: Prosvjed u Tirani (21. februara 2019.)

Politička oporba u Albaniji traži Premijerovu ostavku. Za radijsku postaju Vatikan događaj je komentirao tiransko – drački nadbiskup, msgr. George Frendo

Zastupnici albanskih oporbenih političkih stranaka 21. februara su napustili Parlament te zemlje, u znak prosvjeda protiv aktualne Vlade. Čelnik Albanske demokratske stranke pritom je najavio da je ostavka Premijera prvi cilj koji žele postići. U prosvjedu protiv Vlade političarima oporbe su se pridružili i građani. Albanski je Premijer pak u govoru na televiziji izjavio da ne namjerava dati ostavku.

 

EU: Mirni prosvjedi i ostanak u Parlamentu

Glavni tajnik Vijeća Europe poručio je da se albanska oporba ne smije odreći mjesta u Parlamentu te da je u demokraciji parlament glavno mjesto za državna politička pitanja. Europska je unija pak potvrdila pravo albanskih građana na mirne prosvjede te osudila bilo kakvu retoriku političkih čelnika koja potiče na nasilje.

 

Nadbiskup Frendo: Dijalog jedini put

Osvrćući se u razgovoru za našu radijsku postaju na te događaje, tiransko – drački nadbiskup, msgr. George Frendo, je istaknuo da je dijalog jedini put do pravednoga rješenja aktualne političke krize u Albaniji. Izostanak dijaloga među političkim strankama smatra mogućim razlogom trenutne situacije. Nadbiskup je također istaknuo da je sličnih napetosti bilo i prije, a u vezi s političarima je upozorio da bi u većoj mjeri trebali brinuti o općem dobru, što pak od svih zahtijeva određenu žrtvu.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: