Homelokalne vestiLeopoldovo 2020. u Jagodini

Leopoldovo 2020. u Jagodini

Na blagdan Sv. Leopolda Mandića 12. maja 2020. godine, u Jagodini je svečano proslavljen zaštitnik župe. Proslavi Crkvenoga goda prethodila je duhovna obnova od nedjelje do svečeva blagdana, koju je vodio domaći župnik preč. Ivan Poleto. Na sam dan Leopoldova, u drugačijim okolnostima zbog mjera propisanih radi sprečavanja širenja virusa COVID-19, sveta misa služena je u samoj kapelici, dok se, uz pridržavanje mjera socijalne distance, lijepi broj vjernika i hodočasnika okupio na terasi gdje su došli pomoliti se i tražiti zagovor Sveca milosrđa i zaštitnika od bolesti karcinoma.

Svečanu svetu misu predslavio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, u koncelebraciji sa svećenicima Beogradske nadbiskupije: župnikom domaćinom preč. Ivanom Poletom, kancelarom Beogradske nadbiskupije, preč. Markom Troštom, dekanom Niškog dekanata i župnikom u Nišu i Aleksincu, preč. fra Ilijom Alandžakom, dekanom beogradskim i župnikom Župe sv. Ante u Beogradu, vlč. Stjepanom Vinojčićem, župnikom u Kragujevcu, vlč. Antunom Kragolom, župnikom u Kraljevu, vlč. Marijanom Lindićem, župnikom u Boru i Zaječaru, vlč. Antonom Pernatom, župnikom u Smederevu, vlč. Mihaelom Sokolom, nadbiskupovim tajnikom, te sa svečarom i dugogodišnjim generalnim vikarom fra Leopoldom Rochmesom. Na početku euharistijskog slavlja preč. Poleto je svima poželio dobrodošlicu, posebno se zahvalivši o. nadbiskupu i čestitajući fra Leopoldu njegov imendan, uručivši im košarice ukrašene cvijećem. Poseban pozdrav i dobrodošlicu župnik domaćin uputio je hodočasnicima iz Beograda, Ćuprije, Paraćina i Kruševca, rekavši: »Danas nas je u ovom slavlju našeg nebeskog zaštitnika sv. Leopolda okupio jedan divan znak vjere: tako malen rastom, a tako velik svetac…«

Sv. Leopold je cijeli svoj život posvetio gotovo isključivo službi ispovijedanja. A bio je i prorok duhovnoga ekumenizma. Tijekom više od 50. godina osjećao je u svojem srcu taj snažni poziv koji ga je poticao da se daje, da se posvećuje, da moli i radi za jedinstvo kršćana, posebno za jedinstvo Istočne i Zapadne Crkve ‒ Pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve. Čitav je svoj život proživio u samostanima, u sobici za ispovijed u Padovi, s neutaživom željom i snažnim poticajem da se potpuno dade za jedinstvo kršćana.

Stoga je posebna radost bilo to što su se na proslavi nebeskog zaštitnika župe u Jagodini okupili vjernici i svećenik sestrinske Srpske pravoslavne Crkve paroh o. Nikola Soldatović, paroh hrama Sv. Petra i Pavla u Turiji, sa svojom obitelji: gđom. Biljanom, djecom Natalijom i Kalinom i pomoćnikom u parohiji g. Velimirom Simićem.

Sv. Leopold kao svećenik nije mogao propovijedati zbog govorne mane. Žarko je želio poći kao misionar na Istok i raditi na jedinstvu kršćana, no nikad nije krenuo zbog krhka zdravlja, ostajući skriven u svom padovanskom samostanu: znao se plačući povjeriti: Bit ću misionar ovdje u poslušnosti i vršenju moje službe. Svaka duša koja mi dođe bit će moj Istok!

»Kolike li plodnosti u životu skrivenom s Kristom u Bogu, da se poslužimo riječima velikoga apostola Pavla«, istaknuo je nadbiskup mons. Hočevar. »Sam Bog zna koliko je za tih četrdeset godina provedenih u polumračnoj sobici – ispovjedaonici, u duše ljudi unio svjetla Božje ljubavi i milosrđa. Kolikima je donio Božje oproštenje i nadu pomirivši ih s Bogom! Kolikima je otvorio oči da u svome životu upoznaju i prepoznaju Boga koji je ljubav!

Zato je sv. Leopold uzor življenja i zagovornik u krizama i tjeskobama. Stoga preporučujem sv. Leopolda da mu se molite, posebno u ovim vremenima kad se borimo protiv koronavirusa. I svećenicima kao uzor neumornog ispovjednika, a svim vjernicima kao divan Božji dar providnosti!«

preč. Ivan Poleto

FOLLOW US ON: