Homelokalne vestiMarijanska pobožnost prve subote u beogradskoj katedrali

Marijanska pobožnost prve subote u beogradskoj katedrali

I ove prve subote u mesecu, 4. marta, u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, nastavljene su tradicionalne Marijanske pobožnosti prvih subota u mesecu.

Samom euharistijskom slavlju, prethodila je molitva krunice uz prigodna razmatranja, nakon čega je usledilo misno slavlje koje je predvodio mons. Grzegorz Chudek, ekonom Nadbiskupije i župnik župe sv. Josipa na Karaburmi. Pored predsedatelja na misnom slavlju su koncelebrirali sveštenici grada Beograda.

Neposredno pred svečano misno slavlje vernici su imali priliku za sakrament pomirenja s Bogom, sakrament ispovesti.

Prigodnu propoved uputio je mons. Grzegorz, u kojoj je naglasio i istakao sve “strahote” ovog vremena koje su pred ljudima. Počevši od ratova koji nikako ne prestaju pa sve do razornih zemljotresa koji se u Crkvi tumače kao znakovi i opomene, iako ljudi, verni narod Božiji na to ne gleda tim očima. Iako je ljubav Boga Oca i Tvorca svega izvanredno velika i neograničena, kao što roditelj opominje svoje dete tako i On opominje svu svoju decu, a ovi ratovi i neprijateljstvo među ljudima kao i prirodne katastrofe samo su opomene. Vreme korizme, naglasio je propovednik, predstavlja vreme pomirenja ne samo sa Bogom već i pomirenje među ljudima, zemljama, nacijama, jer bez istinskog pomirenja i obraćenja nema ni slave Uskrsnuloga, nema sjaja subotnje noći koji svi iščekuju.

Nakon misnog slavlja usledila je molitva litanija pred kipom Majke Božje.

Svake prve subote u mesecu vernici župa grada Beograda okupljaju se na molitvu krunice kao i zajedničko euharistijsko slavlje u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Jedinstvena molitvena nakana prve subote je duhovna, kao i materijalna obnova kompleksa Marijanum koji obuhvata samu katedralnu crkvu, Pastoralni centar – papa Ivan Dobri, dečiji vrtić Fantasy kao i župnu kuću koja je još uvek u procesu obnove. Sva milostinja tog dana, kao i kumulativne misne nakane toga dana namenjene su za obnovu Marijanuma.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: