Homelokalne vestiMisa uoči svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije

Misa uoči svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije

U utorak, 7. decembra svečano euharistijsko slavlje uoči svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u crkvi Sv. Ante Padovanskog na Crvenom Krstu, predvodio je mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski uz koncelebraciju fra Ilije Alandžaka, dekana Beogradskog dekanata i župnika župe Sveti Anto, vlč. Mihaela Sokola, župnika i rektora katedrale, fra Benedikta Vujice, gvardijana samostana, fra Darka Drlje i vlč. Andreja Đuričeka, penitencijera i relatora sinode. Đakonsku službu obavljao je đakon vlč. Stipo Filipović.

Na samom početku misnog slavlja, prisutnim vernicima obratio se fra Ilija te izneo značaj same svetkovine Bezgrešnog začeća, kako za sve vernike ali i za samu zajednicu franjevaca ovdje u Srbiji. Naime, na svetkovinu Bezgrešne slavi se 95-ta godišnjica uspostave franjevačkog samostana, konstituiranja franjevaca, kako je to u pozdravu izrekao Nadbiskup. Tim povodom je nakon misnog slavlja ponovno formiran treći franjevački red laika, svetovni red.

Nadbiskup je u propovedi naglasio važnost same svetkovine Bezgrešnog začeća, uporedivši Blaženu Djevicu Mariju sa “čistom zemljom”. Naime on je naglasio i sam značaj njenog “Da Bogu” te uporedio “Da” svakoga vernika, koje je manje ili više prožeto tolikim razmišljanjima i dvoumljenjima, sa Njenim potvrdnim odgovormo izrečenim bez straha. Vernik se danas boji da kaže svoj pristanak Bogu, ne da bi strahovao od Njega, već se boji osude današnjega društva i šta će drugi reći na to. Potvrdan odgovor upućen Bogu Tvorcu ogleda se i u dolaženju na misna slavlja kao i na javno ispovedanje vere koje je danas postalo izazov, zaključio je Nadbiskup.

Nakon svečanog misnog slavlja, fra Ilija je u zajedništvu sa Nadbiskupom i ostalim svećenicima i vernicima pred slikom Sv. Franje izmolio molitvu njemu u čast te na taj način ponovno je početa formacija trećeg svetovnog franjevačkog reda.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: