HomevestiMons. Bože Radoš novi je varaždinski biskup

Mons. Bože Radoš novi je varaždinski biskup

Na slici: Mons. Bože Radoš, novi varaždinski biskup

Papa Franjo imenovao je mons. Božu Radoša, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije i dosadašnjega rektora Papinskoga hrvatskog zavoda svetoga Jeronima u Rimu, novim varaždinskim biskupom. Na toj će dužnosti zamijeniti biskupa Josipa Mrzljaka

Mons. Bože Radoš rođen je 1964. godine u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nakon što je u Zagrebu i Đakovu završio sjemenišnu klasičnu gimnaziju, u Đakovu je započeo filozofsko-teološki studij te diplomirao 1990. godine. Iste je godine zaređen za svećenika tadašnje Đakovačko-srijemske biskupije. Četiri godine poslije na Papinskom je sveučilištu Gregoriana u Rimu magistrirao na temu „Motivacija za Bogu posvećeni život. Biblijski, teološki i psihološki aspekti“.

Bio je duhovnik u đakovačkoj Bogosloviji, u nadbiskupiji je obavljao službu asistenta za permanentni duhovni odgoj mladih svećenika, koordinatora za duhovnu formaciju svećenika, a od 2010. godine kanonik je Đakovačko-osječke nadbiskupije. Bio je duhovni asistent đakovačke sekcije Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, član uredništva nadbiskupijskoga časopisa „Vjesnik“, a od 2013. godine i član Nadzornog odbora Papinskog hrvatskog zavoda svetoga Jeronima.

U više je zemalja predvodio duhovne vježbe i organizirao hodočašćā. Na Katoličkom je bogoslovnom fakultetu u Đakovu predavao nekoliko kolegija, te u hrvatskim časopisima objavio petnaestak radova o kršćanskoj duhovnosti. Za rektora Papinskoga hrvatskog zavoda svetoga Jeronima u Rimu imenovan je 2016. godine.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: