HomevestiNa Papinskom lateranskom sveučilištu novi magisterij iz međuvjerske teologije

Na Papinskom lateranskom sveučilištu novi magisterij iz međuvjerske teologije

Na slici: Papa Franjo na Papinskom lateranskom sveučilištu, 31. oktobra 2019.  (Vatican Media)

Međuvjerska teologija, nova je specijalizacija koja se uvodi na Papinskom lateranskom sveučilištu od sljedeće akademske godine (2020./2021.). Svrha je toga novog formativnog prijedloga poduprijeti ekumenizam, dijalog i kulturu susreta

Od sljedeće se akademske godine uvodi novi dvogodišnji studij u svrhu uspostavljanja i podupiranja ekumenskoga dijaloga među različitim kršćanskim vjeroispovijestima, u duhu ‘kulture susreta’ koju je mnogo puta istaknuo papa Franjo. Riječ je o magisteriju iz Međuvjerske teologije u ekumenskoj perspektivi i perspektivi zajedništva, koji predlaže Teološki fakultet Papinskoga lateranskog sveučilišta.

Inicijativu je potaknuo znanstveni odbor koji koordinira teolog Giuseppe Lorizio, a koji čine predstavnici različitih kršćanskih vjeroispovijesti. Studij obuhvaća šest modula: povijesno-patristički, biblijsko-fundamentalni, doktrinarno-dogmatski, etičko-moralni, liturgijsko-kulturalni i misionarski.

Svrha je specijalizacije iz Međuvjerske teologije – objasnio je Lorizio – osposobiti kandidate da mogu dati znanstvenu i didaktičku dimenziju kršćanskoj teologiji koja temelji i čini obzor različitih crkvi. Predavanja će držati – dodao je teolog – katolički profesori, pravoslavni, reformirani iz raznih Crkvi, a prednost će se davati svećenicima i laicima kako bi mogli animirati i služiti svojim zajednicama kada se vrate u njih, i to u duhu ‘kulture susreta’ koju predlaže nauk pape Franje.

Prijedlog novoga magisterija odgovara na Papin poziv koji je uputio u prigodi posjeta Papinskom lateranskom sveučilištu, 31. oktobra 2019. godine. Sveti je Otac tada insistirao na važnosti dijaloga shvaćenoga više kao odgojni kriterij, nego kao način života ili odnosa.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: