Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar: Bližnji imaju pravo da po tebi otkrivaju smisao i radost života…

Nadbiskup Hočevar: Bližnji imaju pravo da po tebi otkrivaju smisao i radost života…

Svečanost Krista Kralja i zatvaranje »Vrata milosrđa« obeležili su 20. novembra 2016. godine naveče u Crkvi Krista Kralja u Beogradu zaključivanje Vanredne Godine Milosrđa. Svečanost je predvodio beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar zajedno s kancelarom, generalnim vikarom Nadbiskupije i župnikom te župe don Aleksandrom Kovačevićem, dekanom i župnikom Crkve Sv. Ante fra Ilijom Alandžakom te ostalim svećenicima Beogradskog dekanata. Svečanosti je takođe prisustvovao protođakon Radomir Rakić kao predstavnik Srpske pravoslavne Crkve, predstavnici Ambasade Republike Hrvatske kao i Ambasade Bosne i Hercegovine, uz g. Gorana Jokanovića u ime Vojske Srbije i drugi.

Pre sv. mise krenula je svečana procesija iz Kuće Nadbiskupije, uz zahvalnu pesmu koju su uz pratnju »Muškog ekumenskog zbora« pevali hodočasnici. Posle kraćeg obreda i molitve na ulazu ispred crkve, svi su se zajedno s nadbiskupom i svećenicima uputili u crkvu – bila je popunjena do poslednjeg mesta – gde je počela svečana sveta misa.

Nadbiskup je na početku svoje homilije na poseban i radostan način čestitao župnu slavu svim župljanima župne zajednice Krista Kralja u Beogradu. Naglasio je da ta župa ima vrlo osobeno mesto u istoriji naše Beogradske nadbiskupije, da se, kako i dolikuje, i materijalno neprestano obnavlja, da bi tako još jače svedočila o potrebi duhovne obnove koja je uvek od najprioritetnijeg značaja u povezivanju svekolikog naroda Božjeg. Župniku i generalnom vikaru don Aleksandru, župnom ekonomskom i pastoralnom veću, kao i svim vernicima te prevažne zajednice nadbiskup je zaželeo poseban unutrašnji mir, radost, veliki osećaj odgovornosti i inicijativnosti, a kao krunu svega obilan Božji blagoslov!

Župnik i domaćin Župe Krista Kralja don Aleksandar Kovačević na kraju mise je zahvalio svima koji su doprineli toj svečanosti: u prvom redu nadbiskupu mons. Stanislavu Hočevaru što je predvodio svečano slavlje, arhitekti i inženjeru koji su projektovali i pratili završne radove u crkvi, svima koji su pomogli oko čišćenja i dekorisanja crkve, koji su se molili i ustrajno dolazili u hram na molitvene pobožnosti. Zahvalnost i pozdrave uputio je i porodicama Neokatekumenskog puta koje su došle da bi zajedno obeležile taj poseban dan.

Prilikom završnog obreda zatvaranja »Vrata milosrđa« ispred crkve, nadbiskup je objasnio da taj simbolični čin zatvaranja vrata znači da je svako dužan da postane ta vrata: »Bližnji imaju pravo da po tebi otkrivaju smisao i radost života; da po tebi dospeju do istine i vere; da po tebi nađu ljubav i večnost; da po tebi pređu iz nesigurnosti u sigurnost, iz beznađa u čvrstinu postojanosti.«

(kmc)

FOLLOW US ON: