Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar: Isus Krist je vjerni svjedok

Nadbiskup Hočevar: Isus Krist je vjerni svjedok

Na Veliku srijedu 28. marta, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar je u crkvi Krista Kralja u Beogradu predvodio svečano euharistijsko slavlje posvete ulja sa svim svećenicima Nadbiskupije i Apostolskim nuncijem mons. Lucianom Surianiem. Obraćajući se prisutnim svećenicima, đakonu i bogoslovima rekao je da je to njihov dan, dan posebnog zajedništva i molitve za njih i njihove spremnosti da služe Bogu i ljudima. Nadbiskup se obratio također redovnicima, redovnicama, Bogu posvećenim osobama i svim vjernicima, rekavši da je to dan, kada otkrivamo veliku komplementarnost unutar mističnoga Tijela Kristova. „Radujmo se svim karizmama i poduprimo posebnom ljubavlju sve svećenike, da bismo mogli svi okušati snagu Dobroga Pastira“, istaknuo je nadbiskup Hočevar.

Slijedi propovijed nadbiskupa Hočevara:

Isus Krist – svjedok vjerni

Vaša ekscelencijo, gospodine Apostolski Nuncije, predraga braćo svećenici, poštovani svi sudionici ovoga slavlja!

Slavimo veliki tjedan i sutra počinje Uskrsno Trodnevlje  – centar liturgijske godine. Od ovoga težišta spasonosnog procesa dolaze nam sve milosti. Upravo zato smo danas okupljeni svi mi svećenici Beogradske Nadbiskupije – zajedno s Vama, predragi vjernici – da bi okušali čitavu stvarnost Kristovog mističnog Tijela; toliko jače jer je među nama i vidljivo prisutan osobni poslanik sv. oca pape Franje. Krist je Glava ove neizrecive stvarnosti. K Njemu su usmjerene oči i uši našega srca – središta naših bića. Sv. Ivan Evanđelista u najdubljoj kontemplaciji, tj. u pravoj ekstazi otkriva Isusa Krista kao „Svjedoka vjernog“ (Otk 1,5). Da, samo On, ljubljena braćo, poznaje sve tajne i Neba i Zemlje; sve Tajne Presvetoga Trojstva i sve zamršene stvarnosti ljudske povijesti i sve dubine ljudskih srdaca. On ima sva iskustva što znači biti voljen od Oca i Duha Svetoga i samo On je prožet u najvišoj mogućoj mjeri sinovskom ljubavlju, sinovskim odnosom do Svoga Oca. Samo On, Utjelovljeni Bog, poznaje sve milosti potpune poslušnosti Ocu, samo On ima iskustvo najdubljeg poniženja od sjaja Neba do ponora svih naših grijeha. Jedinstveni je svjedok utjelovljenja, jedinstveni je svjedok ljubavi Bogo-majke, Djevice Marije; jedinstveni je svjedok potpune solidarnosti sa ljudima. Samo On je i u svom Tijelu iskusio svu grozotu grijeha, plašljivost i bijeg svojih izabranih apostola; samo On je iz tih nemoćnih ljudskih bića osnovao neporušivu Crkvu, a sada nas i kao Bogočovjek – sjedeći uz svoga Oca – neprestano zagovara i brani. Brani svoju Crkvu bilo u neopisivim rimskim progonstvima, bilo u vrijeme Konstantinovskih privilegija. Štiti i vodi nas kroz svu najburniju povijest. Pa i onda, kada veliki glavari Zemlje pitaju, koliko Njegov vidljivi predstavnik na Zemlji ima oružja ili kada se čini da sekularizacija rastače Njegovu snagu. On nije samo svjedok, što se sada i ovdje među nama događa, već je prije svega Svjedok Očeve nenadmašive, nepobjedive i uvijek nove stvaralačke ljubavi. Isus Krist, koji je nas tako nemoćne učinio Kraljevstvom, on je prije svega Svjedok vjerni, jer na sve naše izdaje odgovara još većom snagom ujedinjavanja; jest Svjedok vjerni, jer na svaki naš zaborav odgovara ushićenim sjećanjem; On je Svjedok vjerni, jer može i hoće sve naše sebičnosti i velike moralne prljavštine očistiti svojom Krvlju. On nas bježeće ujedinjuje, nedostojne oblači u ruho božjeg sinovstva i u svim našim beznađima diže svojom ljubavlju – koju, snagom Duha Svetoga, ulijeva u naša srca.

Braćo svećenici! Krist Gospodin, Svjedok vjerni, danas Vam ponovno predaje ovu uzvišenu ulogu svjedoka vjernih. Čitava Crkva, svi vjernici i nevjernici ovoga svijeta, ne očekuju ništa drugo od Vas, doli da budete uvijek i svagdje: svjedoci vjerni svega onoga, što je Bog nama i po nama učinio. Da budete svjedoci vjerni – poput Dobroga Pastira – Božje ljubavi prema ljudima. Danas se sva Crkva za Vas moli, da bi Vas mogli neprestano posmatrati kao vjerne svjedoke sveopćeg Božjeg stvaralačkog i spasenjskog plana. Tko god Vas sretne ili pogleda, braćo svećenici, neka vidi u Vama svjedoke vjerne dinamike svih Tajni života.

Dragi vjernici! Drage časne sestre i sve Bogu posvećene osobe! Vi znate, kako bi mi bilo drago, da su danas, sada i ovdje, prisutni baš svi članovi naše Nadbiskupije. Molim se Vječnom svećeniku, da bi mogao svaki naš svećenik po Vama – dragi  vjernici – osjećati one otkucaje, što ih je Isus sam osjećao sa strane svoje Majke, Djevice Marije. Molim se, braćo i sestre, da bi svatko od vas tako brinuo o svakom svećeniku, kao što je sv. Josip brinuo za Božjega Sina Isusa Krista! Tako ćemo stvarno okušati što je to Godina zajedništva; što je to ozračje svete Nazaretske obitelji i što stvarno znači ono o čemu razmišljamo u sinodalnom procesu: Crkva – obitelj Božja!

Neka bude tako! Amen!

(kmc)

 

FOLLOW US ON: