Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar predvodio slavlje Male Gospe u katedrali (FOTO)

Nadbiskup Hočevar predvodio slavlje Male Gospe u katedrali (FOTO)

Svečano je bilo na Malu Gospu 08. septembra u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, kada se okupio veliki broj vjernika i hodočasnika da proslave blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, rođendan naše Majke. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju kancelara Nadbiskupije preč. Ivana Poleta, dekana beogradskog dekanata i župnika župe sv. Ante fra Ilije Alandžaka, domaćeg župnika i rektora katedrale vlč. Mihaela Sokola i penitencijera, relatora Sinode vlč. Andreja Đuričeka.

Prije svete mise nadbiskup Hočevar je predvodio pobožnost akatista, na kojoj je sudjelovao veliki broj vjernika. Pojam akatist je grčkog podrijetla i u doslovnom prijevodu znači „slušati stojeći na nogama“. Najpoznatiji i najčešće pjevani akatist posvećen je Presvetoj Bogorodici (Vozbranoj Vojevodje), zaštitnici Carigrada. Predstavlja remek djelo bizantske liturgijske himnografije, a ima oblik poeme sačinjene od 24 ikosa (crkvena pjesma koja se pjeva za jutrenje) i kondaka (kratka pjesma u čast nekog sveca). Svaki ikos sadržava prošnje od 12 stihova (odgovaraju opisu iz 12. poglavlja Knjige Otkrivenja) i završavaju usklikom: „Raduj se nevjesto, nenevesna!“

Nabiskup Hočevar je na početku propovijedi pozdravio sve vjernike i hodočasnike koji su ispunili katedralu i došli da proslave rođendan Majke Božje, naglasivši kako je rođendan Blažene Djevice Marije i rođendan svakog do nas, jer ona je rodila Krista našega brata, po kome smo i mi sinovi i kćeri, braća i sestre. Ovaj blagdan treba biti prožet s jedne strane čestitkama Majci Božjoj, a s druge strane treba nas potaknuti da postavimo pitanje samima sebi: „Da li smo rođeni i to rođeni u punini“ jer čitav život je rađanje, rođenje i to osobito nas koji smo kršteni, stoga svaki dan moramo biti kršteni, biti Kristovi. Mi imamo mogućnost da postanemo slični Bogo-čovjeku Isusu Kristu. Kada slavimo rođendan naše Majke, ne trebamo previše razmišljati o riječima koje ćemo uputiti niti o nekim izvanjskim darovima koje ćemo joj donijeti, nego o djelima koja činimo i koja joj donosimo zaključio je Nadbiskup.

Nadbiskup se osvrnuo na prvo čitanje koje govori o ženi koja ima roditi i ona je rodila. Stoga, ako mi ne rađamo nismo Njoj slični, ne možemo je onda ni ispravno slaviti i častiti. Ona je povjerovala, a vjera je ona koja pomaže vidjeti nevidljivi svijet. Postavimo sebi pitanje: „Što možemo učiniti da se u nama rodi takva vjera, vjera u duhovni i nevidljivi svijet?“ Svakako nam može pomoći Marija koja je bila istinska vjernica i Krista rodila za nas i posvetila život njemu. Svi mi možemo nasljedovati Nju u župnoj zajednici.

Na kraju propovijedi Nadbiskup je potaknuo vjernike da se aktivno uključe u molitvene zajednice, u župske zajednice i u sve aktivnosti koje su u Beogradskoj nadbiskupiji, posebno u duhovnom centru Marijanumu. Na Sinodi se odlučilo da će u Marijanumu biti Oratorij i to posljednje subote u mjesecu. To će biti prilika da djeca i mladi bolje upoznaju svoju vjeru i da otkriju pravog prijatelja Isusa. Najbolje mogu upoznati vjeru i život Crkve ako im se daruje životopis svetaca kao dar za krizmu i druge slične prigode. Također bi bilo lijepo da se vjernici uključe u pisanju tekstova za portal kao i za naš mjesečnik Blagovest, zaključio je Nadbiskup.

Na kraju mise rektor katedrale vlč. Mihael Sokol uputio je zahvalu ponajprije Nadbiskupu što je predvodio misno slavlje i što nas uvijek vodi k Mariji, a onda i svima koji su sudjelovali na proslavi rođendan Majke Božje, a „kome ćemo doći i koga slaviti ako ne Majku“. Ona nas okuplja ovdje svake prve subote u mjesecu, a okupila nas je i na Veliku Gospu prije tri tjedna, zaključio je rektor.

Rektor je ovom prigodom predstavio događanja u katedrali: 13. septembra u 18.00 sati Nadbiskup će predvoditi svetu misu i blagosloviti novouređenu kapelu posvećenu sv. Jeleni Križarici, u kojoj se već sada svakim radnim danom u 17.00 sati slavi sveta misa, a ona će biti za duhovne točke u centru Marijanumu. U duhovnom centru Marijanum okupljat će se ministranti, djeca, mladi, čitači, održavat će se duhovne vježbi i biti drugi duhovni sadržaji.

U subotu 25. septembra biti će skup vjeronaučne djece, mladih i studenata, od vrtićke dobi do studenata. Na susretu će biti molitva, kateheze, euharistijsko slavlje, igre, edukativne, glazbene i likovne radionice.

U subota 2. oktobra je prva subota i tom prilikom u 10.00 sati će dugogodišnji katedralni župnik vlč. Jože Hauptman u katedrali proslaviti 50 godina svećeništva. Vlč. Hauptman je puno učinio za katedralnu župu i Nadbiskupiju, između ostalog da se osnuje vrtić koji vode fokolari.

V.M./KMC

FOLLOW US ON: