Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar: “Uzmite i jedite od ovoga svi ovo je moje tijelo koje će se za vas predati”

Nadbiskup Hočevar: “Uzmite i jedite od ovoga svi ovo je moje tijelo koje će se za vas predati”

U četvrtak 11. juna, u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Beogradu, svečanim euharistijskim slavljem i procesijom proslavljen je blagdan Tijelova. Svetu misu predvodio je preuzvišeni mons Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolita beogradski uz koncelebraciju mons. Aleksandra Kovačevića, generalnog vikara Beogradske nadbiskupije, vlč. Mihaela Sokola, tajnika nadbiskupa, prečasnog Ivana Poleta, kancelara, fra Ilije Alandžaka, dekana, fra Benedikta Vujice, gvardijana samostana sv. Ante, fra Leopolda Rochmesa i vlč. Lojza Letonje.

Uz proslavu Tijelova slavili smo i sakrament Krizme. Pečat dara Duha Svetoga primio je gospodin Antonino Luković.

Podsetivši nas da je ovaj blagdan poseban – jer nas podseća na Veliki četvrtak – dan osnivanja Svete Euharistije, svećeništva i nove zapovjedi Ljubavi, preuzvišeni je istakao da ovaj blagdan nije poseban samo zbog tog čina osnivanja već i zbog toga jer nas on podseća da nikada nismo zaboravljeni.

Govoreči o stalnoj Božjoj prisutnosti među nama, otac nadbiskup se osvrnuo na Stari Zavet, tačnije Knjigu Izlaska, kada je Bog pratio Izraelski narod u vidu stupa od oblaka koji je – kada im je bilo potrebno – davao toplinu, svetlost, hlad i svežinu. “Isto tako nas hrane Sveti sakramenti, posebno Euharistija”, naglasio je nadbiskup.

“Ako ipak osećamo glad, opasnost, žeđ, to je samo zato jer nas ovaj veliki Dar neba nije dovoljno naučio da je cilj našeg putovanja put kroz pustinju da bi otkrili Očevo lice, njegov Presveti Zakon, i našu odlučenost da hodamo tim putevima. Koliko više lutamo i idemo svojim putovima prisutnost gladi, žeđi, suše, nevremena, zmija je jača.“

Razmatravši nedelju, Dan Gospodnji, nadbiskup je rekao da mi bez nedelje ne možemo živeti jer je nedelja dan Uskrsnuća. “Ukoliko mi ne živimo nedelju i ne slavimo je kao dan Uskrsnuća ne možemo očekivati ni veće promene među svima nama”, istakao je mons. Hočevar. Nedelja nas ujedno podseća na onaj prvi čin stvaranja: Budi Svetlo i nastalo je Svetlo, nedelja više nije poslednji dan već prvi dan. Nedelja je dan Svetlosti. Svaka nedelja je poziv da u sebi nosimo nadu Spasenja.

Preuzvišeni je naglasio značajnost nedelje ne samo kao dana Uskrsnuća, Svjetlosti i Euharistije, već značajnost nedelje koja nas podseća da smo rođeni ne samo za sedmicu koja je ispred nas već za čitavu večnost.

“Značajnost zajedništva, novog zajedništva koje stvara Euharistija na zemlji, zajedništva koje stvara crkvu je važna. Ako ovde na zemlji nismo već u takvoj ljubavi međusobno sjedinjeni, kako možemo onda računati na nebo. Ne možemo se na zemlji svađati, mrzeti a onda računati da ćemo biti u večnom zajedništvu ljubavi na nebu. Iako smo u pustinji ili nevremenu, među zmijama ili različitim virusima, Božja snaga nas uvek očuva“, zaključio je nadbiskup.

(M.A.K./kmc)

FOLLOW US ON: