Homelokalne vestiNadbiskup Nemet održao predavanje o Sinodi i sinodalnosti u župi sv. Petra u Beogradu

Nadbiskup Nemet održao predavanje o Sinodi i sinodalnosti u župi sv. Petra u Beogradu

Beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet, u sredu 20. marta započeo je pastoralni pohod u vidu predavanja po župama Nadbiskupije kako bi vernike upoznao sa samim sadržajem i temama sa Sinode, pošto je učestvovao na XVI. opštoj redovnoj skupštini Biskupske sinode, koja je održana u oktobru 2023. godine u Vatikanu.

Nadbiskup Nemet, najavio je posetu svim župma sa područja Beogradske nadbiskupije, a prva koju je pohodio bila je crkva sv. Petra u Beogradu u kojoj je i započeo svoj ciklus predavanja.

Misno slavlje predvodio je župnik župe sv. Petra p. Smiljan Milićević, a vernici su imali priliku da se pre misnog slavlja pridruže Međunarodnoj zajednici na molitvi križnog puta ili inicijativi 24 časovnog klanjanja koje je započelo u utorak nakon večernje svete mise. P. Smiljan, na početku misnog slavlja izrazio je zahvalnost svima koji su se ovim incijativama župe odazvali.

Nakon mise usledilo je i najavljeno predavanje članovima ove župne zajednice, koje je predvodio nadbiskup Nemet. Na samom predavanju bilo je reči o Sinodi i sinodalnosti, ali je nadbiskup ovom prilikom vernicima preneo i svoje utiske kao jednog od učesnika na Sinodi. Prikazavši slike, govorio je o nekim novinama, koje predstavljaju jedan sasvim novi pristup otvorenosti poput sve veće uključenosti ne samo klera već i laika ali i žena na ovoj Sinodi. Kao jedno od gorućih pitanja nameće se i kako praktikovati evanđelje u današnjem svetu, pa je na ovom predavanju bilo nešto više reči i o tome. Na kraju predavanja vernici su imali priliku da postave pitanja nadbiskupu Nemetu.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: