Homelokalne vestiNadbiskup Nemet predvodio Misu Večere Gospodnje u beogradskoj konkatedrali

Nadbiskup Nemet predvodio Misu Večere Gospodnje u beogradskoj konkatedrali

Misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak 28. marta u konkatedralnoj crkvi Krista Kralja u Beogradu predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet u zajedništvu sa apostolskim nuncijem u Republici Srbiji nadbiskupom mons. Santom Roccom Gangemijem, savetnikom Nuncijature mons. Simonom Bolivarom Sanchezom Carrionom, župnikom župe Krista Kralja vlč. Aleksandrom Ninkovićem i tajnikom nadbiskupa vlč. Stipom Filipovićem.

Na početku misnog slavlja nadbiskup Nemet se obratio prisutnim vernicima te istakao značaj ovog dana kojim počinje Vazmeno trodnevlje Isusove muke, smrti i uskrsnuća, a završava se vreme korizme. Nakon što su se poslednji put oglasila zvona u trenutku pevanja Slave započela je simbolična tišina kojom se priprema za Isusovu Kalvariju i smrt.

“Ovo veče prepuno je različitih tema, veći deo fokusa uvek sam poklanjao najvećem daru koji nam je Isusu na kraju ostavio, to je Njegovo telo i krv, ono što mi zovemo euharistijom. Ili druga stvar koju smo čuli u današnjem evanđelju, Isus je kao Sin Božiji Spasitelj, oprao noge svojim učenicima, tu je naglasak na poniznom duhu služenja koji je Isus itekako sprovodio u svom životu. Ali ako znamo i pratimo sve tekstove koji su povezani sa ovim danom pre Muke Gospodnje, znamo da se tada dogodilo mnogo više toga”, istakao je nadbiskup na samom uvodu u svoju propoved. Nabrajajući teme na koje nas poziva da razmišljamo sam Veliki četvrtak, naglasio je i samu njegovu važnost kao uvodnog dana u sveto trodnevlje.

Nadalje govoreći o izdaji kojom je samo još jednom čovek pokazao da neretko na mesto Boga stavlja druge idole, novac, moć, materijalnu stvarnost, podstakavši na razmišljanje “koliko je jaka naša privrženost materijalnim dobrima i stvarima? Jer ako je neko, bez obzira na razlog, nakon tri godine zajedništva sa Isusom, mogao da ga izda za novac, znači da je materijalna stvar bila jako važna za njega.”

“Bog nas nikada neće od sebe odbaciti, već će nas čekati do poslednjeg trenutka gledajući nas milosrdno a ponekad I sa srcem punim bola za ono što radimo u svom životu.U četvrtak navečer, danađnje noći, nije samo jedna osoba pal ana ispitu već i svi ostali učenici, počevši od Petra, koji se toliko zaklinjao da će položiti svoj život za Isusa ako bude potrebno i pre nego što je petao zapevao, izdao je Učitelja tri puta, a ostali učenici, nestali su u tami noći. Na njihovom primeru vidimo, dobro je biti kršćanin, dobro je biti učenik Isusa kada sve ide super, ali postoje I trenuci kadase grčevito moramo držati križa bez obzira šta to značilo I koju cenu to ima i nosi sa sobom”, rekao je propovednik i ovim zaključio svoju propoved.

Nakon propovedi usledio je čin pranja nogu, gde je nadbiskup Nemet simbolično oprao noge dvanaestorici “apostola”.

Misno slavlje završeno je prenošenjem posvećenih hostija u tabernakul na pokrajnom oltaru uz kratko klanjanje. Ove hostije će se kao pričest koristiti u obredima Velikog petka. Samo prenošenje posvećenih hostija i ostavljanje praznog tabernakula predstalja čin Isusovog izlaska iz Jerusalima, kada je uhapšena a sutradan i razapet. U ovim trenucima Crkva prelazi u potpunu tišinu, kada i sam ambijent unutar Crkve, poput ogoljenih oltara predstavlja duboku povezanost sa Isusom i žalost.

 

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: