HomevestiNadbiskup Német predvodio proslavu sv. Martina u Eisenstadtu

Nadbiskup Német predvodio proslavu sv. Martina u Eisenstadtu

U subotu 11. novembra svečanim misnim slavljem u katedrali sv. Martina u Eisenstadtu, proslavljena je svetkovina sv. Martina, zaštitnika katedrale i ujedno otvorena obljetnica „100 godina sv. Martina, zaštitnika Gradišća“.  Svečanost je predvodio beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Német SVD, a suslavili su biskup Eisenstadta mons. Ägidius J. Zsifkovics, umirovljeni biskup Eisenstadta mons. Paul Iby, članovi katedralnog kaptola te brojni redovnici i svećenici.

Službi na tri jezika (njemački, hrvatski, mađarski) nazočili su predstavnici civilne vlasti uključujući guvernera Hansa Petera Doskozila i zamjenicu  LH-Stv. Astrid Eisenkopf, kao i predsjednika državnog parlamenta Roberta Hergovicha, članove državne vlade, predsjednika državne stranke Christiana Sagartza, državnu glasnogovornicu Reginu Petrik, kao i ekumenske predstavnike uključujući superintendenta Roberta Jonischkeita.

U svojoj dobrodošlici nadbiskup Német podsjetio je na svoj dugogodišnji rad u sv. Gabrielu u Donjoj Austriji, odakle je često dolazio u Gradišće i uspostavio mnoge kontakte. Na početku mise generalni vikar Michael Wüger izvijestio je o pomoći Caritasa onima u Gradišću koji su prošle ili tekuće godine potpuno oskudijevali. Biskup Zsifkovics istakao je mnogobrojne susrete s nadbiskupom Németom u proteklih 20 godina, uključujući i njihovu zajedničku funkciju tajnika biskupskih konferencija u susjednim zemljama (Austrija, Mađarska). Prema biskupu Zsifkovicsu nadbiskup Német je na mnogo načina sličan sv. Martinu: u višestrukom prelaženju granica, u aktivizmu, poznavanju mnogih jezika i prilagodbi različitim svjetovima i kulturama.

Milosrđe sv. Martina

Nadbiskup Német je u propovijedi govorio o “djelima milosrđa”, koja su za Isusa kriterij ljubavi prema ljudima i kojima se vodio i sv. Martin. Nadbiskup Német, koji je godinama djelovao u misijskim područjima, istaknuo je da postoji bliska tematska srodnost s Isusovim pozivom na vršenje djela milosrđa – tj. nahraniti gladne, napojiti žedne, odijevati gole, primiti strance, posjećivati bolesnike, posjećivati zatvorenike – s pitanjima o kojima se raspravljalo prije mjesec dana na Sinodi u Rimu te rekao: „Za Isusa i za Martina čovjek je bio čovjek. Njihovo prvo pitanje bilo je: Što mogu učiniti za čovjeka? A ne: Živiš li u grijehu? Razveo si se, ponovno oženio ili zato što pripadaš LGBT zajednici? To su bila pitanja i teme na Sinodi u Rimu, koja je po meni bila veliko djelo Duha Svetoga.” Sveti Martin može biti poticajan primjer kako se možemo intuitivno osloniti na svoj instinkt ljubavi prema ljudima i hrabro ići naprijed, naglasio je nadbiskup Német. Kad je tadašnji rimski vojnik na gradskim vratima Amiensa susreo siromašnog, neodjevenog čovjeka, koji nije nosio ništa osim svog oružja i vojničkog plašta, Martin je “u činu milosrđa polovicu svoga vojničkog plašta dao siromahu“, rekao je propovjednik.

Države EU se zatvaraju

Nadbiskup Német je također kritizirao sve veću međusobnu izolaciju država EU-a jednih od drugih i EU-a u cjelini: “Danas vidimo kako Europa polako odustaje od svojih postignuća i ponovno tone u mračnu fazu. Samo 10 godina prije ste mogli biti slobodni kad se vozite po Europskoj uniji, danas vas zaustavljaju i provjeravaju na svakoj nacionalnoj granici. Ovo je slično kao u doba Hladnog rata. Još se sjećate kako je tada izgledala granica nedaleko odavde! Ono što svijet treba više nego ikad u ovoj situaciji je milosrđe i pravda. Martin, koji je u to vrijeme mnogo putovao po rimskom svijetu, štuje se i kao zaštitnik migranata, tj. ljudi koji su u potrazi za boljim životom, za boljim životnim prilikama, pa su zato i krenuli – tada i sada, pa neka on bude pomoćnik svima koji se nalaze u tako teškim situacijama“, zaključio je nadbiskup Német.

Na kraju svete mise nadbiskupu Németu je uručen prigodni poklon.

Sv. Martin je od 1924. godine državni blagdan Gradišća, a od 1960. zaštitnik biskupije Eisenstadt.

Uoči Martinja u Eisenstädter Landhausu i Europaplatzu zapaljena je Martinjska vatra. Uslijedilo je bogoslužje za mlade pod geslom “Feel The Dome #aunfeian”.

 

www.martinus.at / KMC

FOLLOW US ON: