Homelokalne vestiNadbiskup Nemet predvodio slavlje Cvjetnice – Nedelje Muke Gospodnje

Nadbiskup Nemet predvodio slavlje Cvjetnice – Nedelje Muke Gospodnje

Beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet u nedelju 24. marta u crkvi svetih Ćirila i Metoda na Banovom brdu predvodio je svečano euharistijsko slavlje Cvjetnice – Nedelje Muke Gospodnje, uz koncelebraciju o. Lojza Letonje, župnika župe svetih Ćirila i Metodija i o. Petra Taševa, duhovnog pomoćnika ove župe.

Misno slavlje započelo je blagoslovom grančica u crkvi, s obzirom da zbog vremenskih uslova procesija nije mogla da se održi u dvorištu župe. Nakon blagoslova nastavljeno je misno slavlje.

Čitanje Muke Gospodina našega Isusa Krista predvodio je nadbiskup Nemet, a učestvovali su župnik p. Lojze, g. Toma Jakoš i hor župe svetih Ćirila i Metoda, koji je animirao i uzveličao celo misno slavlje.

Nadbsikup Nemet, u svojoj propovedi govorio je o aktuelnoj situaciji u svetu ali se takođe dotakao i nemilog događaja koji je proteklih dana zadesio Moskvu. Govoreći o progonu kršćana koji je uvek prisutan, propovednik je rekao da se „muka, trpljenje Isusa, u braći i sestrama koji po čitavom svetu trpe zbog svoje vere, nastavlja i danas. U svetu zajamčena je više ili manje verska sloboda, ali samo jedna četvrtina kršćana živi u onim državama gde se ta verska sloboda stvarno i poštuje. U međuvremenu, totalitarni režimi i fanatici religijske ideologije uništavaju učenja Biblije vatrom i mačem i progone sledbenike Krista.“

Propovednik je nadalje govorivši o progonima, govorio i o Srijemskim mučenicima koji su značajni za ovo područje, posebno među njima istakavši svetu Anastaziju. „Sremska Mitrovica u 3. i 4. veku bila je izrazito važan centar mlade kršćanske crkve. Na temelju ovoga vidimo da kršćanski život nije jedna velika dobit, kroz koju dobijamo neki status, već jednostavno način sleđenja Isusa Krista“, istakao je nadbiskup.

„ Isusov put ako ga izaberemo može biti jako radostan, mi se možemo zahvaliti Bogu što živimo ovde i nismo progonjeni“, rekao je nadbiskup Nemet. Propovednik se takođe osvrnuo i na simboličan, humanitarni karakter ove nedelje, u kojoj čitava Katolička Crkva učestvuje sa svojim prilozima koji se šalju u Svetu Zemlju.

Na kraju propovedi, nadbiskup se osvrnuo na spasonosnu dimenziju Raspetoga, čije uskrsnuće predstavlja rađanje novog života. „Križ, smrt Isusa na križu nije poslednja reč. Bog je mnogo jači nego sva trpljenja, sva zloća nas ljudi. Bog u svojoj dobroti, dobrotom svojom uništio je smrt u Isusu i poklanja nam uskrsnuće“, zaključio je nadbiskup Nemet.

 

Marija Antonela Kanelić

 

FOLLOW US ON: