Homelokalne vestiNadbiskup Nemet predvodio Službu Muke Gospodnje u Beogradu

Nadbiskup Nemet predvodio Službu Muke Gospodnje u Beogradu

Beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet na Veliki petak, 29. marta, predvodio je Službu Muke Gospodnje u franjevačkoj Crkvi, svetog Ante u Beogradu. Na obredima Velikog petka u zajedništvu oko ogoljenog oltara bili su i apostolski nuncije u Republici Srbiji nadbiskup mons. Santo Rocco Gangemi, savetnik Nuncijature mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion, župnik i gvardijan samostana fra Ilija Alandžak i ekonom i vikar samostana fra Benedikt Vujica.

Obredi su započeli prostracijom nadbiskupa ispred oltara, nakon čega je kratkim ćutanjem označen početak obreda Velikog petka. Usledila je zatim Služba reči u okviru koje je otpevana Muka Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu.

Nadbiskup Nemet, u svojoj propovedi govorio je o evanđelju, Muci Gospodina našega Isusa Krista koju ova crkvena godina donosi kroz evanđelje po Ivanu. “Izveštaj o Isusovoj muci po Ivanu od iznimne je važnosti u životu naše Crkve ili kršćanskog načina življenja, jer ovaj tekst ukazuje na delove Isusove patnje koje ne nalazimo u drugim knjigama”, rekao je nadbiskup. Propovednik je, nadalje, u svojoj propovedi hteo da barem na momente skrene pažnju na zaista važne trenutke koje je kao najmlađi među dvanaestoricom, opisao upravo Ivan. Ivan, koji je jedini od apostola, kako knjige i Biblija govore, bio podno Isusovog križa sa Marijom, koja je u tim trenucima Isusove muke i smrti doživela da joj “mač bola probode srce” i kome je Isus, u trenucima patnje poverio svoju majku na čuvanje.

“ Matej, Luka, ni Marko, ne imenuju Mariju, Isusovu majku. Zanimljivo je da u Ivanovom evanđelju ne nalazimo ništa o Isusovom rođenju ili detinjstvu u Betlehemu. Međutim postoji još jedna referenca ili odnos u Ivanovom evanđelju o Isusovoj majci, i to u vezi sa venčanjem u Kani, u Galileji. Siguran sam da sveti Ivan, korišćenjem ovih reči želi nešto da nam kaže, na jedan tajanstven način, mistični način, da je Isusova majka ova žena koja je bila na početku Isusove javne misije i na kraju Njegovog zemaljskog života, stojeći pod križem u trenu patnje i Isusove smrti”, rekao je mons. Nemet u svom daljem razmišljanju.

“Isusi i Marija, oni su novi ljudski par koji vrši Božiju volju i time nas otkupljuje. Ne kao nekada na početku Adam i Eva, Biblija nas uči da je na početku čovečanstva postojao prvi ljudski par Adam i Eva ali oni nisu živeli po volji Božijoj. Kroz njihov greh, greh i smrt došli su u naš život i naš svet. Ovde pod križem i na križu pred nama su nova žena i novi muškarac”, poručio je propovednik.

Zaključivši propoved porukom i pozivom da “na Veliki petak, štujemo križ kao oruđe našeg otkupljenja a ne nasilja; sledimo primer Isusa i Marije i činimo Božiju volju u svom životu čak i ako ona zahteva velike žrtve i mnogo patnje.”

Nakon Sveopšte molitve, u procesiji je pred oltar donesen križ uz tri svečana poklika : „Evo drvo križa“ i predat nadbiskupu Nemetu koji je zatim iskazao svoje poštovanje, poklonivši se pred Raspetim nakon čega su to učinili i prisutni sveštenici kao i brojni vernici, koji su prisustvovali samom obredu, ovim činom iskazavši poštovanje i zahvalnost Spasitelju, koji je trpeo za sve nas. Službu Muke Gospodnje nastavljena je pričešću vernika. Ovaj obred svojim prisustvom obogatili su bogoslovi sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta kao i hor Ars Vocalis koji je učestvovao u pevanju Muke.

 

Marija Antonela Kanelić

 

FOLLOW US ON: