HomevestiNadbiskup Nemet primio palij od pape Franje

Nadbiskup Nemet primio palij od pape Franje

Na misi povodom svetkovine svetih Petra i Pavla, u četvrtak 29. juna, papa Franjo je u Bazilici sv. Petra u Vatikanu blagoslovio palije za nove nadbiskupe metropolite, među kojima je bio palij za beogradskog nadbiskupa mons. dr. Ladislava Nemeta.

Na samom početku mise, papa Franjo blagoslovio je palije, donesene iz kapelice pri grobu sv. Petra.

U homiliji se Sveti Otac osvrnuo na nauk Petra i Pavla koji su odgovorili na ono bitno životno pitanje – „Tko je za mene Isus?“ – nasljedujući ga kao njegovi učenici i naviještajući Evanđelje. Crkva je pozvana rasti na isti način, istaknuo je, „nasljedujući Gospodina, neprestano i ponizno tražeći ga” te „propovijedajući Evanđelje pred svijetom i otvarajući ljudska srca prisutnosti Božjoj”. Papa je pozvao vjernike neka donose Isusa posvuda, „osobito u ona mjesta gdje su siromaštvo, propadanje i marginalizacija duboko ukorijenjeni”.

Obraćajući se nadbiskupima koji toga dana primaju palij, papa Franjo im je poručio: „Budite apostoli poput Petra i Pavla. Budite učenici u nasljedovanju i apostoli u propovijedanju. Nosite ljepotu Evanđelja posvuda, zajedno sa svim Božjim narodom”.

Na kraju homilije, papa Franjo uputio je pozdrav prisutnoj delegaciji Ekumenskog carigradskog patrijarhata.

Palije ove godine primaju sveukupno 32 prelata, no na liturgijskom slavlju ih je bilo prisutno 29-ero.

Palij je bijela traka od janjeće vune koja se nosi preko misnice, a koja predstavlja tijesnu povezanost s Papom i zajedništvo s Rimskom Crkvom. Prema običaju, ono se dodjeljuje na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla nadbiskupima metropolitima koji su primili službu u toj godini. Ladislav Nemet je imenovan beogradskim nadbiskupom 5. novembra 2022., nakon što je papa prihvatio odreknuće od službe nadbiskupa Stanislava Hočevara.

Foto: Vatican News

IKA/KMC

FOLLOW US ON: