Homelokalne vestiNadbiskup Nemet proslavio Dan posvećenog života s redovnicima i redovnicama u župi Sv. Ante u Beogradu

Nadbiskup Nemet proslavio Dan posvećenog života s redovnicima i redovnicama u župi Sv. Ante u Beogradu

Blagdan Svijećnice ili Prikazanja Gospodinova u Hramu proslavljen je 2. februara 2023. godine u župi Svetog Ante u Beogradu. Ovom prilikom su se okupili članovi svih redovničkih zajednica i Bogu posebno posvećenih osoba koje djeluju na području Beogradske nadbiskupije kako bi u zajedništvu s beogradskim nadbiskupom i metropolitom mons. dr. Ladislavom Nemetom, SVD proslavili Dan posvećenog života. Osim domaćina, franjevaca Bosne Srebrene iz Samostana i župe Svetog Ante, slavlju su nazočili redovnici iz Rezidencije Družbe Isusove i župe Svetog Petra u Beogradu, lazaristi koji djeluju u župi Svetih Ćirila i Metoda u Beogradu, redovnice Kćeri kršćanske ljubavi svetog Vinka Paulskog, sestre Službenice BDM koje od nedavno djeluju u Nuncijaturu, kao i pripadnici pokreta fokolara – Marijino djelo, koji djeluju u Beogradskoj nadbiskupiji.

Sam susret započeo je molitvom i pozdravom koji je svim nazočnima uputio gvardijan samostana Svetog Ante fra Ilija Alandžak. Potom su nazočni imali priliku poslušati jezgrovito, praktično i vrlo poučno predavanje koje je održao vlč. Andrej Đuriček na temu: „Dijalog u percepciji Prikazanja Godpodnjeg i evanđeoskih savjeta“.

Dijalog i komunikacija

Predavač je u prvom dijelu predavanja istakao kako ljudi današnjice teško vode dijalog i komunikaciju iz razloga što je sama komunikacija često agresivna i pati od nedostatka „kulture dijaloga“. Govoreći o dijalogu vlč. Đuriček je naglasio da on mora biti susret i razmjena mišljenja u traganju za istinom i dobrom, a i samo zajedništvo pretpostavlja dijalog, susret, razmjenu dobara i preuzimanje odgovornosti. Dijalog je i način na koji se zajednica ostvaruje i manifestira. Predavač je naveo i tri faze dijaloga: prva je obraćanje sugovorniku njegovim imenom i gledati ga licem u lice – tako mu se priznaje dostojanstvo. Druga je slušanje sugovornika – tako se pokazuje pažnja što priča. Treća je preuzimanje riječi – i to s istinom i ljubavlju.

Dijalog i Prikazanje Gospodnje

Vlč. Đuriček je u drugom dijelu predavanja povezao komunikaciju i dijalog u svjetlu Prikazanja Gospodnjeg te istakao da se Isus prikazuje Bogu u potpunosti kroz dijalog, ljubav, molitvu, poslušnost, riječi i djela koja čini u svom životu. „On kao Sin pripada Bogu, a svi njegovi sljedbenici prihvaćaju svoje opredjeljenje kao Kristovo. Po Kristu participiramo na Isusovom odnosu prema Ocu. Svakog kršćanina karakterizira ova stvarnost. U Crkvi ima onih koji se na poseban način suobličuju Kristu, a to su Bogu posvećene osobe koje iz bližega slijede Isusa Krista“, rekao je predavač.

Dijalog i evanđeoski savjeti

U trećem i ujedno zadnjem dijelu predavanja vlč. Đuriček je povezao dijalog i komunikaciju s evanđeoskim savjetima (čistoća, siromaštvo i poslušnost) na koje se zavjetuju Bogu posebno posvećene osobe te naglasio da evanđeoski savjeti pomažu „kulturi dijaloga“. Ponajprije siromaštvo koje u sebi krije stvarnost odricanja od materijalnih dobara, ali istovremeno osobu otvara za prihvaćanje slobode. „Upravo odricanje i otvorenost za druge formira dijalog. U dijalogu se odričem od nečega radi otvorenosti za istinu koja je veća od nas“, rekao je predavač. Drugi evanđeoski savjet je poslušnost u kojoj se odričemo naše volje kako bi vršili volju onoga koji nas je stvorio i koji najbolje zna što nam treba i kako se to postiže. Čovjek se ostvaruje kao osoba kad sluša Božju volju i kad se zatvori sebi a otvara drugima. Treći je čistoća u kojoj se Bogu posebno posvećene osobe odriču braka i obitelji kako bi potpuno prihvatile zajedništvo sa Zaručnikom i već ovdje uživaju Kraljevstvo. Na taj način se ne vežu samo za jednu osobu, nego ulaze u stvarnost univerzalnog bratstva koje konkretno pokazuju u dijalogu i pomaganju i to ponajprije onima koji su najpotrebniji, zaključio je predavač.

Obred blagoslova svijeća i svetu misu predvodio je nadbiskup Nemet uz koncelebraciju generalnog vikara mons. Roberta Pastyika, redovnika i svećenika Beogradske nadbiskupije.

Posvećeni život za muškarce i žene

Nadbiskup Nemet je u nadahnutoj propovijedi govorio o značaju današnjeg blagdana kao i o samoj njegovoj povijesti naglasivši da je nekada prije percipiran kao mariološki, dok je nakon Drugog vatikanskog sabora vraćen na izvore, kao kristološki blagdan, jer Isus Krist je centru, a ne Marija. „Isus je bio u sredini događaja, a Šimun i Ana su došli zbog Isusa u Hram, kao muškarac i žena, koji su blagoslovili Isusa, a i on je njih isto tako“, rekao je nadbiskup Nemet te istakao da ovo pokazuje kako su i muškarac i žena s istim dostojanstvom. Govoreći o važnosti teme muškarca i žene, nadbiskup Nemet je rekao da će Europska kontinentalna sinodska skupština u Pragu od 5. februara ove godine govoriti o temi uloge i mjestu žene u Crkvi. Istaknuvši kako je sveti Ivan Pavao II. uveo da se na ovaj blagdan slavi Dan posvećenog života, u kojemu su dvije centralne osobe muško i žensko, nadbiskup Nemet je rekao kako je posvećeni život otvoren za sve, i muškarce i žene, a Isus u centru tog događaja, pa tako On treba biti i u centru života Bogu posvećene osobe. Nadbiskup Nemet je naglasio kako je redovnički život poseban, a plod je dara Duha po kojemu osoba spoznaje Boga i potpuno Njemu posvećuje svoj život. „Šimun i Ana su bili stari, na kraju životnoga puta i ispunili su ono što su trebali, ali unatoč tome što su stari, možda i bolesni, ipak su radosni i puni volje za životom. Stoga, oni mogu biti primjer da osoba koja prepozna Isusa i živi s njim unatoč svim poteškoćama širi radost“, zaključio je nadbiskup Nemet.

Na kraju svete mise fra Ilija je na poseban način zahvalio nadbiskupu Nemetu koji je po prvi puta kao beogradski nadbiskup predvodio misno slavlje u ovoj crkvi te ujedno pozdravio i novog generalnog vikara Pastyika i zahvalio svima na sudjelovanju.  Nadbiskup Nemet  je zahvalio franjevcima na organizaciji ovog događaja  i gostoprimstvu.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je obogatio Andrej Ivanović.

Nakon svete mise druženje je nastavljeno uz prigodni domjenak.

 

KMC

FOLLOW US ON: