Homelokalne vestiNadbiskup Nemet sa svećenicima Beogradskog dekanata i djelatnicima Ordinarijata pohodio Vršac

Nadbiskup Nemet sa svećenicima Beogradskog dekanata i djelatnicima Ordinarijata pohodio Vršac

Svećenici Beogradskog dekanata i djelatnicima Ordinarijata, u utorak 20. juna 2023. godine zajednički su posjetili Vršac. Svećenicima i djelatnicima Ordinarijata pridružio se beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet.

Po dolasku u Vršac obišli su župnu kuću i crkvu Svetog Gerarda, a primio ih je upravitelj župe vlč. Alen Palatinus sa suradnicima, te ih ukratko upoznao s poviješću ali i sadašnjim prilikama života župe. Nadbiskup Nemet je također ukratko iznio nekoliko zanimljivih činjenica iz povijesti ove crkve i župe, protumačivši zašto je baš ovaj svetac njezin zaštitnik, kao i same početke života župe koju su u početku činile njemačke obitelji, a kojih je danas neznatan broj. Nakon razgledavanja crkve zajedno su se pomolili i otpjevali jednu pjesmu Blaženoj Djevici Mariji, te predvođeni nadbiskupom i upraviteljem župe posjetili kapelu Uzvišenja svetog Križa. Nadbiskup i župnik su ukratko iznijeli neke povijesne činjenice o kapeli, rekavši da je ona najstarija u Zrenjaninskoj biskupiji, izgrađena između 1720. i 1729-te, te da je ujedno i najstarije hodočasničko mjesto u biskupiji. Nakon razgledavanja kapele opet je uslijedila kratka molitva. Potom su posjetili i Vršačku kulu koja je simbol ne samo grada već i cijele okoline, a sazidana je 1439. godine.

Gosti su zahvalili upravitelju župe na gostoprimstvu te zajedničkim objedom u Vršcu i posjetom vinariji Nedin u Gudurici završili posjet.

 

 

KMC

FOLLOW US ON: