Homelokalne vestiNajsigurniji put prema autentičnoj svetosti

Najsigurniji put prema autentičnoj svetosti

Dan Bogu posvećenih osoba

Na Svijećnicu, 2. februara, u kući Nadbiskupije u Beogradu okupili su se redovnici, redovnice i Bogu posvećene osobe. Na taj dan Bogu posvećenih osoba, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar – i sam redovnik salezijanac – svake godine poziva i organizira susret za sve redovničke zajednice koje djeluju na području Nadbiskupije te dvije zajednice Pokreta fokolara.

Susret je započeo u toplom obiteljskom ozračju, kako to i inače biva kod nadbiskupa. Uz kavu i kolače upoznali smo se bolje među sobom i imali priliku da se još jednom pozdravimo s Isusovom malom sestrom Kristinom koja se spremala tri dana kasnije otputovati u Budimpeštu.

Iz Papine pobudnice Radujte se i kličite, pater Anto Lozuk, DI, pripremio je meditaciju s naglaskom na svetosti, a pročitao ju je otac nadbiskup. Nadbiskup nas je na početku pozvao i potaknuo da u sebi pokušamo probuditi taj proročki duh – za nas tako karakterističan – unatoč činjenici da nas ima sve manje i da smo sve stariji.

Pater Lozuk je u svojoj meditaciji naglasio kako ćemo na Papin i Kristov poziv najbolje odgovoriti krenemo li putem koji je Božanski Učitelj objavio na Gori. Blaženstva predstavljaju najsigurnije stepenice kojima se penjemo prema autentičnoj svetosti. Rekao je da Blaženstva nisu Zakon nego Evanđelje. Zakon je povjeren ljudskim snagama; Evanđelje je poseban, milosni Božji dar, ponuđen čovjeku da ga postavi kao novi temelj svome životu i ostvarenju svoje sudbine.

Podsjetio je na trostruki temelj svetosti: siromaštvo duha, oslobađanje od žalosti i usvajanje stava krotkosti.

Nakon svete mise uslijedio je razgovor u kojem je bilo govora o ulozi redovničkih zajednica u vrijeme priprema Sinode Beogradske nadbiskupije. Odlučeno je da se jednom mjesečno susretnemo kako bismo razmotrili svoje učešće i veći angažman u promicanju sinergije među svim vjernicima Nadbiskupije.

Za vrijeme ručka razmijenili smo planove koje ima svaka zajednica, s namjerom da sudjelujemo ili barem molimo jedni za druge. Zajednički plan nam je da se uključimo u pripreme za hodočašće u Makedoniju, zemlju koju će papa Franjo posjetiti 7. maja ove godine.

(kmc)

FOLLOW US ON: