Homelokalne vesti“Napredak i dobro naroda na Balkanu imaju samo jedno ime: mir!”

“Napredak i dobro naroda na Balkanu imaju samo jedno ime: mir!”

Proslava praznika Katedre Svetog Petra – Zavetni dan Svetoga Ivana Pavla II

U petak 22.02.2019, na praznik Katedre Svetog Petra u konkatedralnoj župi Beogradske Nadbiskupije, župi Krista Kralja u Beogradu, svečanom svetom misom proslavljen je praznik Katedre Svetog Petra, koji je ovog puta uveličan i obeležavanjem prvog zavetnog dana pape Sv. Ivana Pavla II, čije se moći nalaze u našoj župi.

Zavetni dan pape Sv. Ivana Pavla II obeležavaćemo svakog 22. u mesecu, prilikom čega će u crkvi Krista Kralja i tokom svete mise biti izložene papine moći a odabrani propovednici govoriti prigodne propovedi. Pre svake svete mise, vernici će imati priliku za euharistijsko klanjanje i čašćenje moći pape Sv. Ivana Pavla II.

Prečasni Ivan Poleto, kancelar Nadbiskupije imao je čast da započne ovu pobožnost svetom misom, pre koje smo imali euharistijsko klanjanje pred Presvetim i koji je u svojoj propovedi sve nas podsetio na životni put pape Sv. Ivana Pavla II, prvog Slovena na tronu Sv. Petra, pape sa najdužim pontifikatom u istoriji, velikog putnika, čoveka mira. Prečasni je takođe podsetio na ogromnu želju pape Ivana Pavla II da poseti ove prostore, posebno Srbiju. Ta želja ga nije napuštala sve do kraja njegovog života, i nju je, kako nam je rekao prečasni Poleto, Gospodin ispunio na ovaj način, prisustvom njegovih moći u Srbiji i Beogradu, koju je tako žudeo da poseti Veliki prijatelj i zaštitnik mladih, koji je svu svoju, ne malu energiju, uložio u evangelizaciju mladih, a za koje će još na početku svog pontifikata osnovati Svetski Dan Mladih. On i mladima i starijima ovih podneblja ostavlja snažnu poruku koju je izrekao pre tačno 25 godina 10.09.1994, „Napredak i dobro naroda na Balkanu imaju samo jedno ime: mir!”

(kmc)

FOLLOW US ON: