Homelokalne vestiNaša vera se pokazuje u dobrim delima

Naša vera se pokazuje u dobrim delima

Proslava Sv. Vinka Paulskog i Svetskog dana emigranata i izbeglica

Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar je u nedelju 27. septembra u Crkvi Sv. Ćirila i Metoda predvodio svečano euharistijsko slavlje. Župnik, poglavar braće lazarista i domaćin pater Lojze Letonja, na početku misnog slavlja uputio je srdačnu dobrodošlicu beogradskom nadbiskupu mons. Stanislavu Hočevaru i ostalim vernicima koji su se okupili da proslave dan kada se sećamo osnivača Misijske družbe lazarista, družbe Kćeri kršćanske ljubavi i Dobrovoljnih bratovština ‒ sv. Vinka Paulskog. Taj dan je ujedno i Svetski dan emigranata i izbeglica, a sveti Vinko Paulski proglašen je zaštitnikom svih karitativnih dela još od velikog pape Leona XII koji je napisao prvu encikliku sa socijalnom tematikom.

Nadbiskup je u uvodnom obraćanju čestitao praznik redovničkoj zajednici lazarista i sestrama Kćeri kršćanske ljubavi i zahvalio na svedočenju u toj župnoj zajednici. Podsetio je da se ove godine navršava 100 godina od prisutnosti sestara u gradu Beogradu. Zatim je pozdravio predstavnike Caritasa Beogradske nadbiskupije i ostale vernike.

Podsetivši na Svetski dan emigranata i izbeglica, nadbiskup je kazao da smo svi mi na neki način emigranti jer je naša prava kuća tek na nebu.

»Sv. Vinko se u svom životu posvetio siromasima i vaspitanju svećenika. Danas se molimo za nove svećeničke pozive, kako u družbi lazarista i sestara milosrdnica, tako i u celoj Crkvi«, naglasio je nadbiskup. »Ne možemo se diviti njegovoj ljubavi a da ujedno ne želimo da on sada i ovde imao svoje naslednike. I kao što smo čuli u drugom čitanju, on nije imao druge mudrosti u životu doli Isusa Krista, i to raspetoga.« U tom smislu nadbiskup je pozvao sve okupljene da i mi sve više volimo i sledimo Isusa Krista, raspetoga. Nadbiskup je naglasio da je križ ona ljubav koju je zaživeo, pokazao i svedočio dobri Samarijanac iz prvog čitanja toga dana. On, stranac, ipak preduzima sve da spase život nekog neznanca, žrtvovujući i vreme i materijalna sredstva.

»Križ je zasađen u ovaj svet upravo tamo gde deluje smrt. Križ je odgovor na ono što mi ljudi živimo. Mi prouzrokujemo smrt, a Krist se bori protiv smrti«, rekao je nadbiskup.

Ako danas razmišljamo o emigrantima i izbeglicama i ako je Sv. Vinko zaštitnik svih karitativnih delatnosti, šta je onda naša ljubav i karitas, nego odgovor na smrt koja deluje i danas. Svu svoju ljubav treba da usmerimo tamo gde su ugroženi životi.

Pritom križ nije samo odgovor na smrt, svojom simbolikom povezuje upravo sve ono što smo čuli na kraju prvog čitanja iz velikog proroka Izaije: »Kako su ljupke po gorama noge glasonoše radosti koji oglašava mir, koje donose radosnu vest… da bi svi krajevi sveta videli Božje spasenje.«

»Kad gledamo na taj križ možemo da vidimo da je u svetu toliko podela, opasnosti, izbeglica koje nemaju svoj dom. Zbog toga i sveti otac neumorno poziva na ljubav prema izbeglicama. Papa Franja je rekao da ako nemamo ljubavi prema svima, ne možemo svedočiti za Boga.

Sveti Vinko kojeg danas slavimo nadahnjuje nas da i mi uvek budemo tamo gde je opasnost od smrti, bilo telesne, bilo duhovne. Ako s ljubavlju budemo gledali na opasnosti, onda ćemo uvek živeti sa snagom križa.«

Na kraju propovedi nadbiskup je podsetio da u čitanjima te nedelje Isus kaže: »Nemojte govoriti Gospodine, Gospodine, nego delima pokažite da verujete u mene. Naša vera se pokazuje dobrim delima.«

Robert Zajc

FOLLOW US ON: