Homelokalne vestiNe ljubimo rečima, već delima

Ne ljubimo rečima, već delima

Božićni sajam, otvoren u četvrtak 14. decembra uveče u dvorani Crkve Krista Kralja u Beogradu, ima kao moto rečenicu iz Evanđelja koju je papa odabrao za Prvi svetski dan siromašnih: »Ne ljubimo rečima, već delima«. Trajaće do nedelje 17. decembra uveče. Nadbiskup mons. Hočevar je uvodne večeri predvodio sv. misu u koncelebraciji s vicekancelarom Nadbiskupije i odgovornim urednikom Blagovesti vlč. Ivanom Poletom i dekanom fra Ilijom Alandžakom. Naglasio je da mu je veoma drago što tog dana možemo da povežemo blagdan Sv. Ivana od Križa i otvaranje Božićnog sajma. »Sv. Ivan od Križa kaže, naime, nešto veoma jednostavno i duboko ‒ ako hoćemo da upoznamo, živimo i volimo Isusa Krista, onda moramo da budemo slični rudarima. Krist Gospodin je beskonačan rudnik najvećeg bogatstva i nikad nećemo doći do njegovog kraja. Treba naprestano kopati, ulaziti uvek u nove rukavce. Ali da bismo bili sposobni za taj rad u različitim rukavcima rudnika, pre toga moramo duhovno da vežbamo, proživimo takozvanu tamnu noć osećanja ‒ Sv. Ivan od Križa bio je mistik, naglasio je nadbiskup.

Mons. Hočevar je pozvao okupljene da predstojeći dani Sajma budu prilika da prikažemo sve žrtve kako bismo mogli sve više voleti Gospodina i tako uranjati u beskonačne rudnike.

Posle svete mise nadbiskup je blagoslovio prostor gde se održava Sajam. Nakon blagoslova i pesme, deca su predstavila svoje radove koje će prodavati, s tim što će zarada ići za siromašnu decu. Predstavnici nacionalnih manjina zatim su ukratko ispričali kako slave Božić. Na kraju smo se počastili tipičnim jelima koja se spremaju za Božić kod Ukrajinaca, Rusina, Mađara, Slovenaca i Hrvata u Bosni.

(kmc)

FOLLOW US ON: