Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar u Jagodini na nedjelju dobrog Pastira

Nadbiskup Hočevar u Jagodini na nedjelju dobrog Pastira

Na četvrtu uskrsnu nedjelju koju još nazivamo i nedjeljom dobrog Pastira zbog toga što se svake godine na taj dan čita evanđelje u kojem Isus sebe naziva dobrim Pastirom, proslavili smo i zaštitnika župe sv. Leopolda Mandića u Jagodini.

Po želji svetoga Oca ova je nedjelja u cijeloj Crkvi i svjetski dan molitve za nova svećenička i redovnička zvanja. Vjerujem da nije potrebno naglašavati kolika je potreba za novim duhovnim zvanjima posebno u našoj beogradskoj nadbiskupiji, ali i u našem današnjem svijetu. Ovaj današnji svijet, sve više ispunjen besmislom, upravo vapi za osobama koje mu mogu donijeti smisao, a jedini smisao je Bog!

Zvanje je Božji dar: nitko ga ne može zaslužiti i nitko ga ne može biti dostojan. Ali Bog u svojoj slobodi izabire grešne, slabe i nedostojne ljude i od njih čini svoje poslanike. Jeste li se ikad upitali zašto? Zato da se upravo kroz njihovu slabost i nedostatnost očituje Božja sila i moć. Da, kad Bog preko njih čini svoja divna djela, to bude očito da nije od njih nego od Boga. Primjer su nam današnji svetac naš nebeski zaštitnik sv. Leopold Mandić, svetac s naših prostora, kao i u pravoslavnoj crkvi današnji svetitelj sv. Vasilije Ostroški, Leopoldov zemljak, i mnogi drugi sveci.

Rekao bih da u današnje vrijeme postoji kriza odaziva. Više je razloga tomu. Ipak i danas, vjerujem i ovdje sada postoje oni koji u sebi osjećaju duhovni poziv. U ovoj župi je dosta mladih i zato posebno njima želim reći: ne bojte se odlučiti se za Isusa. On vas neće razočarati. Možete se razočarati u sve ono što pripada ovoj zemlji, jedino Bog ne razočarava! Ne bojte se učiniti odlučujuće korake, oduprijeti se svima koji vas sprječavaju slijediti Isusa, bilo to vaši vršnjaci, prijatelji, bilo to vaši roditelji i obitelj. Što ti može dati svijet? Sv. Terezija će reći: Sve prolazi – Bog ostaje. Tko ima Boga ništa mu ne manjka!

Neka sv. Leopold, sv. Vasilije i toliki drugi sveci koje rado častimo i na istoku u i na zapadu, a koji su odgovorili na Božji poziv, zagovaraju ovaj naš grad Jagodinu, Beogradsku nadbiskupiju na putu Sinode i župu da danas i uvijek bude hrabrih mladića i djevojaka koji će imati snage učiniti iskorak i odlučiti se život posvetiti isključivo Bogu i njemu svim srcem pripadati.

Sve vas pozdravljam u ovoj našoj maloj kapelici u Jagodini, maloga sveca – velikoga srca sv. Leopolda Mandića, sveca velikog ispovjednika koji je molio za spas duša, a posebno za jedinstvo kršćana, sveca koji nas spaja, malen stasom, a velik vjerom, i mi smo u malenoj kapelici, ali ispunjeni velikom Božjom ljubavlju, dobrotom i milosrđem da je Gospodin okupio sve Vas na poseban način naše drage goste koje pozdravljam:

Preuzvišeni Gospodin mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski i metroplit

Mons. Aleksandar Kovačević, gen. vikar, župnik župe Krista Kralja u Beogradu

Preč. Ilija Alandžak, dekan beogradskog dekanata, župnik u župi sv. Ante u Beogradu

Fra Leopold Rochmes, franjevac, dugogodišnji generalni vikar, današnji svečar – svečaru smo uručili cvijeće za sretan i blagoslovljen imendan. Zahvaljući ocu Leopoldu Rochmesu u župi imamo i relikviju (od desne ruke sv. Leopolda),

Vlč. Toni Kragol, župnik u Kraljevu, i Užicu,

Vlč. Marijan Lindić, župnik u Boru i Zaječaru,

Vlč. Toni Pernat, župnik u Smederevu,

Vlč. Mihael Sokol, đakon i tajnik našeg g. Nadbiskupa

Otac Nikola Soldatović, paroh hrama sv. Petra i Pavla u Turiji, porodica (Bilja i djeca Natalija, Kalina i Emilija)

Parohijski pomoćnik u Turiji – g. Velimir Veki Šimić.

Predstavnike ambasada:

Njegovu ekselenciju ambasadora Hrvatske g. Gordana Bakotu koji je po prvi puta u Jagodini.

U ime ambasade Bosne i Hercegovine – gđu. Ivanu Bulić.

Bogoslove s neokatekumenskog puta.

Predstavnike sestrinske pravoslavne crkve, bogoslove, vjeroučitelje, teologe

Drage hodočasnike iz ostalih gradova i sela.

Svima koji su pomagali kroz dane priprema za proslavu Leopoldova: Dragan i Violeta Jevremović, komšinice Bilja i Vanja Blagojević, Pastoralno i ekonomsko vijeće, obitelj Ćuperjani (Sofija, Karlo i Karolina), gđa Tereza iz Poljske sa suprugom Momčilom.

Ministranti (Marko, Leo i Viktor)

Župljani iz Jagodine, Ćuprije i Paraćina – i filijale u Kruševcu na čelu sa gđom. Frankom, Elizabetom i Veskom (Veselin)

Svim dobročiniteljima

Posebna zahvala Eduardu Cepedi na animiranju sviranja i pjevanja.

Ove godine posebnu zahvalnicu i ikonu u ime beogradske nadbiskupije dobio je g. Đorđe Krstić koji je besplatno obnovio i sanirao sve nastale štete od poplave prije dvije godine i kompletno obnovio kapelicu i župni stan u Jagodini. Kao priznanje urečene su mu (zahvalnica i ikone Krista i Bogorodice) koje su uručili mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit i preč. Ivan Poleto, kancelar beogradske nadbiskupije i župnik Jagodine, Ravne Reke i Kruševca.

Nakon svete mise svi su sudjelovali na zajedničkom druženju.

(Župnik preč. Ivan Poleto/kmc)

FOLLOW US ON: