HomevestiNiger. Ubijeno više desetaka civila

Niger. Ubijeno više desetaka civila

Ulični prodavači u Niameyu  (AFP or licensors)

U Nigeru, zemlji u kojoj je u prosincu održan prvi krug predsjedničkih izbora, u jugozapadnoj pokrajini Tillabéri, pustinjskom dijelu između Malija i Burkine Faso, džihadisti su drugoga dana u novoj godini napali dva sela

Riječ je o zabačenim selima Tchombangou i Zaroumdareye gdje su usred bijela dana naoružani muškarci na stotinjak motocikla, pristiglih iz Malija, ubili na desetke ljudi progoneći ih dok su bježali u svoje domove. Valja napomenuti da su motocikli upravo iz sigurnosnih razloga zabranjeni u toj pokrajini. Posijali su taj teror koji godinama prati trgovinu ljudima, oružjem i drogom između Malija, Nigera i Burkine Faso. Prema procjenama Ujedinjenih naroda tijekom 2019. godine u terorističkim je napadima ubijeno oko 4.000 osoba. Nasilje je rašireno kao i politička nestabilnost te loši životni uvjeti.

Luca Mainoldi, odgovoran za Afriku iz agencije Fides, u razgovoru je za našu radijsku postaju prije svega istaknuo da je izborno razdoblje za teroriste čimbenik pojačavanja njihovih djela, te podsjetio da je to i područje na kojem se zbrajaju stari i novi interesi. Osobito se osvrnuo na teritorijalne veze između Malija, Nigera i Burkine Faso te podsjetio da nisu predaleko ni pobune u Kamerunu ili nasilje u Srednjoafričkoj Republici. Protagonisti nasilja, koje se nažalost ponavlja na tim područjima, mjesne su naoružane skupine koje su na razne načine povezane s međunarodnim grupama. Naime, riječ je o širokom području na kojem terorizam upravlja krijumčarenjem s lokalnim interesima, no to se preklapa s planom geopolitičkih interesa u koje također ulaze dinamike vanjskih sila.

Novinar je podsjetio također kako su politička nestabilnost i sukob u Maliju imali posljedice u drugim zemljama, kao da se nasilje koje je na određeni način obuzdala francuska intervencija “prelilo” na okolna područja. Važno je prisjetiti se i Gadafija koji je, na svoj način, održavao određenu ravnotežu, pa i obećavajući, ovisno o prilikama, oružje ili neku pomoć. Može se raspravljati o njegovoj ulozi, ali njegov je odlazak sa scene bez sumnje dodatno pridonio nestabilnosti sjeverne Afrike i Sahela.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: