HomevestiNjemačke Crkve zajedno obilježile obljetnicu završetka II. svjetskoga rata

Njemačke Crkve zajedno obilježile obljetnicu završetka II. svjetskoga rata

Ekumenskim slavljem u berlinskoj katedrali u petak 8. maja kršćanske Crkve u Njemačkoj zajedno su obilježile 75. obljetnicu završetka II. svjetskoga rata, i uputile apel za očuvanje dara mira i učenje iz prošlosti, prenosi Vatican News.

Geslo bogoslužja koje je izravno prenosila njemačka javna radiotelevizija ARD bilo je „Mir!” Evangelička katedralna propovjednica Petra Zimmermann u pozdravu je istaknula Isusove riječi iz propovijedi na Gori „Blago mirotvorcima”. Zbog pandemije koronavirusa katedralu nisu ispunili vjernici. „Crkvene klupe danas su prazne, one su naša zajednica. Praznina nas podsjeća na ugrozu današnjega doba ali i mnoštvo onih koji prije 75 godina nisu uspjeli doživjeti oslobođenje”, istaknula je Zimmermann.

Predsjednik Vijeća Evangeličke Crkve u Njemačkoj (EKD) biskup Heinrich Bedford-Strohm istaknuo je trajnu njemačku odgovornost za nebrojene žrtve II. svjetskoga rata. Bog ne zaboravlja, to su nas naučila naša židovska braćaSpominjemo se svih mrtvih jer ih i Bog vječno slavi. I 75 godina nakon završetka rata Njemačka je obilježena krivnjom. Nasuprot zaborava i svake relativizacije poručujemo: Da, bili smo krivi, donijeli smo bijedu cijeloj Europi i velikom dijelu svijeta. Ali, i zahvalno dodajemo – naša je priča nastavljena, poručio je biskup Bedford-Strohm, posebno zahvaljujući na ponovnom daru židovskoga prijateljstva.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije biskup Georg Bätzing govorio je o hrabrosti i utjesi i u patnji. Isus ne zaobilazi one koji trpe, njegov je vlastiti put – put boli, vodi ga na križ. Mir koji nam je Isus darovao i ostavio u baštinu i nas koji ga slijedimo ne ostavlja bez boli već nas vodi u njezino središte, istaknuo je biskup Bätzing. „U većem dijelu Europe živimo u miru već 75 godina i narodi su se međusobno približili i – i mi, Nijemci, doživjeli smo čudo da su se i nama obratili. Ali mir se ne da tako lako organizirati. Mir treba ljude koji imaju nadu jer su uvjereni da nisu sami već da ih sam Bog prati: ljude koji vjeruju da nam je mir darovan i stoga predstavlja izazov s kojim se možemo suočiti, istaknuo je biskup. Poručio je da samo onaj koji je spreman samoga sebe iskreno i cjelovito vidjeti, u stanju je susresti drugoga i pridonijeti zajednici. Samo onaj koji vidi žrtve služi pomirenju. Ukratko: samo onaj koji prolazi patnju križa živi mir koji nam Bog želi darovati.

Predsjednik Radne zajednice kršćanskih Crkava u Njemačkoj (ACK) nadsvećenik Radu Constantin Miron istaknuo je suodgovornost Crkava za mir i pravednost, i zauzimanje za demokraciju, pravo i poštovanje. Gotovo tri generacije nakon završetka II. svjetskoga rata koji je donio toliko patnje bezbrojnim ljudima mi, kršćani, opredjeljujemo se za Božji mir koji za nas predstavlja oslobođenje, odgovornost, nadu i obvezu, zaključio je Miron.

Na ekumenskom slavlju molilo se za sve žrtve rata o progona, kao i bolesne i umiruće u pandemiji koronavirusa.

(IKA/KMC)

FOLLOW US ON: