Homelokalne vestiNovi ambasador Poljske Perl posetio nadbiskupa Hočevara

Novi ambasador Poljske Perl posetio nadbiskupa Hočevara

Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar je u sredu 23. septembra 2020. primio u Ordinarijatu nadbiskupije novog ambasadora Poljske u Republici Srbiji Nj.E. Rafala Perla. Razgovor je tekao o istoriji katoličke crkve na Balkanu, Poljacima u Srbiji i o zajedničkoj budućoj saradnji između Beogradske nadbiskupije i  Ambasade

Rafala Perla rođen je 20. maja 1981. u Ščećinu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Ščećinu. Studirao je i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Liježu, a u okviru stipendije Švajcarske vlade i na Fakultetu političkih i društvenih nauka Univerziteta u Lozani. Završio je Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova (2005. godine), kao i postdiplomski program evropskih studija Državne škole za javnu upravu i Centra za evropske studije u Strazburu.

U Ministarstvu spoljnih poslova zaposlen je od 2004. godine. Prošao je sve nivoe službovanja – od podsekretara/pripravnika do mesta direktora i pomoćnika ministra spoljnih poslova. U Ambasadi Republike Poljske u Vašingtonu, u periodu od 2011. do 2015. godine, radio je kao i sekretar, a zatim kao savetnik za politička pitanja i odnose s javnošću, vršeći ujedno i dužnost portparola ambasade. Od 2015. je u Sekretarijatu ministra spoljnih poslova bio na funkcijama šefa odeljenja, zamenika direktora, zamenika direktora-šefa Sekretarijata ministra, a od marta 2018. na mestu direktora Sekretarijata ministra spoljnih poslova.

Za ambasadora Poljske u Srbiji imenovan je 28. januara, te je 15. jula 2020. opozvan s funkcije direktora Sekretarijata da bi već narednog dana preuzeo mesto šefa diplomatske misije u Beogradu.

(kmc/fb A. Poljske)

FOLLOW US ON: