Homelokalne vestiNovi paroh grkokatoličke zajednice u Beogradu

Novi paroh grkokatoličke zajednice u Beogradu

U nedelju 24. oktobra u crkvi Krista Kralja u Beogradu vernici beogradske Grkokatoličke parohije Kirila i Metodija, naša braća istočnog obreda, okupili su se na bogosluženju ne bi li ovom prilikom zahvalili  svom parohu protojerej-stavroforu o.Vladislavu Vargi koji odlazi na novu službu katedralnog župnika crkve Sv. Nikole u Ruskom Krsturu i službu upravitelja Župe sv. Mihovila Arkanđela u Subotici. Tada su imali priliku da upoznaju i svog novog paroha o. Igora Vovka.

Naime, od kako je osnovan Egzarhat za grkokatolike u tadašnjoj Jugoslaviji, tačnije obnovljen nakon prekida zbog ratova, od 2003. godine i tada parohom postaje protojerej-stavrofor o. Vladislav Varga. Prva bogoslužja vršena su u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Neimaru, a nakon toga sve do 2018. godine u Višegradskoj, da bi se od 2019. bogoslužja vratila na mesto gde su i započela, u crkvu Krista Kralja. Protojerej-stavrofor o. Vladislav Varga, na ovoj službi u Beogradu bio je oko 18. godina.

Na kraju bogosluženja, vernicima se obratio i novi paroh o. Igor Vovk koji se predstavio prisutnima i ukratko im opisao svoj životni put. O. Igor Vovk prethodno je bio na službi u Vrbasu, tačnije bio je župnik Župe Svetog Vladimira u Novom Vrbasu, gde su pre njega na službi bili i njegov otac, a i njegov brat.
Nakon predstavljanja, vernici ove parohije zahvalili su se prethodnom parohu te pozdravili novog i uručili im prigodne poklone, o. Vladislavu poklon u znak zahvale a o. Igoru poklon u znak dobrodošlice.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: