HomevestiNuncij u Nikaragvi: Kriza se može nadvladati ako prevlada zdrav razum

Nuncij u Nikaragvi: Kriza se može nadvladati ako prevlada zdrav razum

Na slici: Apostoslski nuncij u Nikaragvi, nadbiskup Waldemar Stanisław Sommertag

Taj je proces krhak i sve ovisi o političkoj volji dviju strana

Dijalog između nikaragvanske Vlade i oporbe kako bi se nadvladala ozbiljna društveno-politička situacija u kojoj se zemlja nalazi od travnja prošle godine, teško napreduje. Prosvjedi koji su prije godinu dana započeli protiv mirovinske reforme, brzo su se pretvorili u snažan i jednoglasan zahtjev za demokratizacijom. Sukobi koji su slijedili nakon potiskivanja prosvjeda, izazvali su stotine poginulih i ranjenih, te su uhićeni brojni prosvjednici. Crkva u Nikaragvi koju predvodi nadbiskup Manague, kardinal Leopoldo Brenes, odmah je ponudila svoj doprinos promicanju dijaloga i mira. Dijaloga koji je imao uspone i padove.

Papa Franjo je poslao više apela za pomirenje, od kojih je posljednji bio tijekom molitve Anđeoskog pozdravljenja 24. marta, ohrabrujući zainteresirane strane da što prije pronađu mirno rješenje za dobro svih, te je poslao poruku predsjedniku Ortegi. U posljednjim pregovorima između Vlade i oporbe nije bilo predstavnika mjesne Crkve, nego apostolski nuncij u Nikaragvi, nadbiskup Waldemar Stanislaw Sommertag koji ima tešku i osjetljivu ulogu posrednika. Jučer je pak Vlada odlučila osloboditi još 50 zatvorenika.

Nažalost proživljavamo situaciju koja traje od travnja prošle godine – rekao je za našu radijsku postaju apostolski nuncij Sommertag i primijetio – Kao što je poznato u međunarodnoj zajednici, oporba je posljednjih mjeseci na sve načine pokušala uvjeriti Vladu da se otvori novim pregovorima radi rješavanja ozbiljne društveno-političke krize u koju zemlja sve više ulazi. Od 27. februara, uz uspone i padove, predstavnici Vlade i oporbe, čiji su članovi istaknute osobe građanskoga društva, nastoje dati ovoj zemlji novu nadu.

Poznato je da smo gospodin Luis Ángel Rosadilla, iz Organizacije američkih država (Osa), i ja pozvani od zainteresiranih strana da sudjelujemo u tom procesu kao svjedoci i međunarodni pratitelji – rekao je apostolski nuncij i napomenuo – Do sada, ne bez poteškoća, potpisana su dva važna sporazuma; jedan o oslobađanju političkih zatvorenika, a drugi o pravima i jamstvima građana. Što se tiče oslobađanja zatvorenika, zainteresirane su strane pozvale Međunarodni Crveni križ, čija je prisutnost vrlo važna, da budu izvršitelji sporazuma.

Crveni križ trenutno dovršava provjeru popisa zatvorenika kako bi potom pokrenuo postupak puštanja na slobodu – rekao je nadbiskup Sommertag i nastavio –  nadamo se da će se to uskoro dogoditi. U međuvremenu, Vlada je jučer, kao jednostrani čin dobre volje prije nego što je započeo proces službenog puštanja na slobodu, oslobodila 50 zatvorenika. Očito je da obitelji čekaju svoje najmilije, a svi naporno radimo kako bi ih što prije mogle zagrliti.

U odnosu na sporazum o jačanju građanskih prava i jamstava – rekao je predstavnik Svete Stolice – nažalost, prošle subote došlo je do sukoba između prosvjednika i policije, što je naštetilo uspješnom nastavku rasprave o posljednja dva pitanja dijaloga, a to su, pitanje pravde i demokratskog procesa. Zainteresirane strane uzele su stanku za razmišljanje kako bi bolje oblikovale svoja stajališta, tražile način za nadvladavanje teškoća, te kako bi se što prije susrele i razgovarale o novim mogućim prijedlozima za dovršenje pregovora.

Očito se ne može sakriti – zaključio je nuncij Waldemar Stanislaw Sommertag – da je taj proces zaista krhak i da sve ovisi o političkoj volji dviju strana. Postoji nacionalno i međunarodno nepovjerenje, jer je ozračje zaista napeto. Nadamo se, a to i ja zaista želim, da će prevladati zdrav razum, te da će uskoro biti postignuto mirno i pregovaračko rješenje koje će Vlada i oporba uistinu moći poštovati​.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: