HomevestiObjavljen detaljni program Papina apostolskog pohoda Iraku

Objavljen detaljni program Papina apostolskog pohoda Iraku

PAPA ĆE BORAVITI U APOSTOLSKOM POHODU IRAKU OD 5. DO 8. MARTA. FOTO: VATICAN MEDIA

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 2. marta detaljni program apostolskog pohoda pape Franje Iraku koji se održava pod geslom „Svi smo braća“. Sveti će Otac na svom 33. po redu međunarodnom putovanju izvan Italije boraviti od 5. do 8. marta.

Papa će u Irak otputovati zrakoplovom iz Rima u petak ujutro 5. marta u 7.30 sati. Dolazak u međunarodnu zračnu luku u Bagdadu predviđen je za 14 sati. U zračnoj luci bit će priređena svečanost dobrodošlice i susret s premijerom Mustafom Al-Kadhimijem. Slijedi službena svečanost dobrodošlice u Papinskoj palači u Bagdadu u 15 sati te kurtoazni posjet Predsjedniku Barhamu Salihu. U 15.45 na programu je susret s predstavnicima vlasti, civilnoga društva i Diplomatskog zbora. Prvi dan boravka u Iraku završit će susretom s biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te vjeroučiteljima u sirokatoličkoj katedrali Naše Gospe od Spasenja u Bagdadu s početkom u 16.40 sati.

Drugog dana apostolskog pohoda Iraku, u subotu 6. marta, Papa će posjetiti Najaf na jugu zemlje, svetom mjestu šijitskih muslimana. U 9 sati je kurtoazni posjet velikom ajatolahu Sayyidu Ali Al-Husayniju Al-Sistaniju, najvišem šijitskom autoritetu u današnjem Iraku. Nakon susreta s ajatolahom Al-Sistanijem Papa će zrakoplovom otputovati u Nassiriyu gdje će se u 11.10 sati održati međureligijski susret na ravnici u Uru Kaldejskom, domovini praoca Abrahama. Slijedi povratak u Bagdad gdje će Sveti Otac u 18 sati predvoditi misno slavlje u kaldejskoj katedrali Sv. Josipa, jednoj od 11 katedrala u Iraku.

U nedjelju 7. marta, trećeg dana apostolskog pohoda Iraku, Papa će posjetiti Irački Kurdistan i dolinu Ninive. Najprije će posjetiti Erbil gdje će ga dočekati predsjednik autonomne regije Irački Kurdistan i predstavnici vjerskih i civilnih vlasti regije. Potom je u 8.30 na programu susret s Predsjednikom i premijerom Autonomne regije u VIP Predsjedničkom salonu zračne luke u Erbilu. Papa će se potom u 9 sati helikopterom uputiti u Mosul gdje će se na Trgu Crkve (Hosh al-Bieaa) pomoliti za žrtve rata. Slijedi susret s predstavnicima zajednice u Karakošu u crkvi Bezgrešnoga začeća tijekom kojeg će Papa predmoliti također molitvu Anđeo Gospodnji. Poslijepodne u 16 sati na stadionu „Franso Hariri“ u Erbilu predvodit će misu te se u večernjim satima vratiti u Bagdad.

U ponedjeljak, 8. marta u Međunarodnoj zračnoj luci u Bagdadu u 9.20 sati održat će se oproštajna svečanost nakon koje će Papa zrakoplovom otputovati u Rim. Dolazak u rimsku Međunarodnu zračnu luku Ciampino predviđen je za 15.55 sati.

(ika/kmc)

FOLLOW US ON: