Homelokalne vestiOdržan humanitarni Božićni koncert u Beogradu

Održan humanitarni Božićni koncert u Beogradu

U subotu, 16. decembra, u crkvi svetog Petra u Beogradu održan je humanitarni Božićni koncert u organizaciji međunarodne zajednice i lokalne katoličke zajednice u Srbiji. Na koncertu su pored predstavnika diplomatskog kora bili prisutni i apostolski nuncije u Republici Srbiji mons. Santo Rocco Gangemi sa savetnikom mons. Simonom Bolivarom Sanchezom Carrionom , dok je koncert svečano otvorio i jedan od domaćina, beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet.

„ Sve Vas srdačno pozdravljam. Ako pratite ovo vreme Došašća, vreme Božića i slušate pesme koje pevaju hrišćani širom sveta, možete da zapazite  da nema nijedne pesme koja bi bila tužna. A znamo da imamo jako puno tužnih pesama o teškim tragedijama o žrtvama koje pronosimo kroz ceo naš život, o bolestima i ratovima i svemu i svačemu. U vremenu Božića, i pre toga u vremenu Došašća, svi smo sretni, ako smem tako da kažem svi se radujemo, čekamo dolazak tog malog deteta. Molim Vas da propratite numere koje će se danas izvesti, da vidite kako je to na celom svetu rasprostranjena radost, kada Bog dolazi nama bez obzira kakvi smo i šta radimo, kao odraz Očeve ljubavi prema svima nama“, istakao je beogradski nadbiskup u govoru prilikom otvaranja ovog humanitarnog koncerta.

U cilju da u repertoaru i izvedbama ujedine različite božićne tradicije iz celog sveta, i ove godine su uspeli a odaziv ljudi nadmašio je sva očekivanja organitazora. Ovogodišnji Božićni koncerti imao je i humanitarnu karakteristiku a sav novac prikupljen od prodaje ulaznica, biće upućen najpotrebnijima.

Jedan od organizatora Carlos Queiroz Da Cruz iz Angole, koji je student Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, istakao je da ovaj koncert ima tradiciju dugu svega par godina. „Ovaj koncert, humanitarni Božićni koncert započeo je svoju trdiciju 2018. godine sa katoličkom međunarodnom zajednicom u Beogradu. Mi smo videli posle nekoliko godina da se susreti mladih naše zajednice sve ređe održavaju, i hteli smo da mladi koji žele da se druže, da pevaju i na taj način slave Boga da nam se pridruže i kao proizvod svega toga nastali su koncerti u kojima se mi trudimo da radost koju mi imamo sa ostalim ljudima ovde u Beogradu prenesemo na sve i da oni dožive isto“, istakao je Carlos kao jednu osnovnu polaznicu koja je pokrenula ideju ovih koncerata. Novac koji sakupe prodajom ulaznica uvek ide u humanitarne svrhe, ove godine u saradnji sa Caritasom Beogradske nadbiskupije, novac će biti usmeren ka onim ljudima kojima je pomoć potrebna kako bi im ulepšali predstojeće praznike i na neki način pomogli.

Uvod u koncert u vidu instrumentala i ulazak izvođača sa svećama u rukama, predstavljali su iščekivanje Svetlosti u obliku Božijeg Sina koji se rađa za spas sveta. Sama atmosfera na koncertu kao i posećenost pokazali su da u ljudima i dalje postoji doza humanosti i saosećajsnosti za drugima dok pokazuje i čežnju za zajedništvom i prilikom susreta pred Božić.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: