Homelokalne vestiOdržan oratorij za decu i mlade u Beogradu

Održan oratorij za decu i mlade u Beogradu

U subotu, 14. oktobra, u Marijanumu održan je oratorij za decu i mlade. Susret je započeo misnim slavljem koje je predvodio fra Božidar Štrkalj, duhovni asistent Frame Fojnica uz koncelebraciju vlč. Mihaela Sokola, katedralnog župnika i rektora Marijanuma i vlč. Andreja Đuričeka.

U zajedništvu oko euharistijskog stola, mladima i deci iz Beograda pridružili su se i mladi iz Frame Fojnica kao i animatori iz Subotice koji su osmislili celodnevni program za ovaj jesenji oratorij.

Fra Božidar u svojoj propovedi govorio je o svetosti, o uzorima svetosti ali i o tome kako u današnje vreme postići svetost. Blažena Djevica Marija, kojoj je i posvećena i pod čiji zagovor i zaštitu je i stavljena beogradksa katedrala, treba da postane uzor svetosti svima, ideal kome svako teži. „Svetost u Bilbliji znači biti u posebnom odnosu sa Bogom“, istakao je propovednik. Svetost Blažene Djevice Marije ne ogleda se samo u težnji da ne greši već u trenutku odgovora na Božiji poziv i nesebičnog davanja i stavljanja u Božiju promisao zbog dobrobiti svakoga. Marijino DA Bogu, odraz je njene svetosti. Davajući nadalje kroz propoved primere koji mogu postati uzor svetosti današnjem čoveku i tumačeći težnju ka svetosti danas, fra Božidar zakljućio je svoje razmišljanje pozivom da svi postanu ljudi nade, da se izdignu iznad svakog očaja i koračaju napred uprkos životnim poteškoćama.

Misu su pevanjem i sviranjem animirali mladi iz Fojnice.

Nakon slavljenja Boga kroz euharistiju, usledio je program koji je pored plesne radionice, bio obogaćen i igrama za one najmlađe kao i katehezom o paklu, raju i čistilištu koju je imao vlč. Mihael. Nakon zajedničke kateheze učesnici su podeljeni u grupe; oni najstariji imali su priliku da kroz razgovor sa časnom sestrom Mihaelom mlao više razmišljaju o svojoj budućnosti ali i da čuju  sestrino svedočanstvo o pozivu.

Susret je završen zajedničkim ručkom.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: