Homelokalne vestiOdržan oratorij za decu i mlade

Održan oratorij za decu i mlade

U prostorijama župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, u subotu 26. marta, održan je treći ovogodišnji oratorij za decu i mlade. Ovaj oratorij obogatilo je prisustvo i zajedništvo mladih iz Subotice koji su ujedno i animirali i osmislili celodnevni program. Okupljanje je započelo u preprodnevnim časovima, svim aktivnostima u prilog je išlo i lepo vreme te se na licima dece mogao primetiti i osmeh zbog igre u prostranom dvorištu katedrale.

Nakon okupljanja, učesnici oratorija pod vodstvom mladih iz Subotice nastavili su svoje druženje u Multimedijalnoj dvorani Pastoralnog centra Papa Ivan Dobri.

Animatori oratorija, organizovali su prvu radionicu u vidu plesa, te su na ovaj način mladi i deca mogli naučiti nekoliko plesnih koraka koji su im animatori predstavili uz zabavu i smeh. Nakon završene prve – plesne radionice usledila je druga aktivnost sa ciljem da se učesnicima malo više približi – šta je to oratorij; kao i kako je nastao.

U radionici upoznavanja sa samim nastankom i poreklom oratorija, mladi i deca imali su priliku da pogledaju i insert iz filma o Don Bosku, svecu po kome je animiranje mladih i zaživelo u Crkvi. Konkretan insert bio je baziran na samoj odluci Svetog Boska, koji je prilikom jedne posete zatvorenicima, koji su pretežno bili mladi dečaci, koji su u zatvor dospeli zbog krađa koje su opet proizišle iz siromaštva, doživeo iskustvo i video potrebu da sa mladima treba raditi i pomoći im da shvate svoj životni put ali ne samo pričom već i raznim drugim metodama poput igre i čistog druženja.

Program je nastavljen katehezom o samoj Tajni ispovesti i konkretnom činu ispovedanja. Zbog različitog uzurasta prisutne dece i mladih, najmlađi su ostali u Multimedijalnoj dvorani na radionici crtanja i kratkoj katehezi koju je predvodio bračni par sa neokatekumenskog puta gđa. Dubravka i g. Branko Tinodi, dok je katehezu malo starijim učesnicima predvodio vlč. Mihael Sokol, domaćin ovog oratorija. župnik i rektor Marijanuma. Kateheza za malo starije učesnike susreta održana je u katedrali. Mladi su na ovoj katehezi imali prilike, neki da nauče a neki da obnove svoje prethodno znanje o tajni ispovesti.

Nakon kratke kateheze usledio je rad u grupama. Animatori iz Subotice prisutne mlade i decu podelili su u tri grupe, prema starosnoj dobi pojedinaca. U najstarijoj grupi, u kojoj su bili studenti, mladi su zajedno sa animatorima mogli da razgovraju o pitanju savesti, o lakim i teškim grehovima, ali i da zajedno prođu kroz Božije zapovesti te se svakoj malo više posvete. U drugoj i trećoj grupi gde su bili mladi i deca srednjoškolskog uzrasta ali i mlađi obrađivane su samo jedna, dok u drugoj grupi – dve Božije zapovesti, tačnije prva i druga gde su deca mogla takođe da nešto više saznaju o samim grehovima koji se ubrajaju u njih.

Najzanimljiviji deo ovog druženja, za mlađe ali i za starije, usledio je nakon rada u grupama i to je bilo igranje raznih igara. Mladi su se ovom prilikom još bolje upoznali i zabavili. Neke od igara su i „viski“; zatim „sofe“ za koje mladi i deca grada Beograda nisu baš puno znali ali će ih nakon ovog druženja  sigurno više koristiti i igrati.

Usledila je i muzička radionica gde su mladi i deca u zajedništvu sa animatorima spremali i uvežbavali pesme za euharistijsko slavlje.

Na kraju svega usledilo je i zajedničko euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit uz koncelebraciju svećenika župa grada Beograda. Ovu misu svojim sudelovanjem i pevanjem obogatili su animatori. Nadbiskup je u svojoj propovedi istakao važnost ljubavi i zajedništva. Ljubavi do svoga brata i bližnjega ali i zajedništva na kome se neprestano treba raditi ne bi li se ono izgrađivalo i napredovalo u Duhu. Pravi primer zajedništva i uzajamne bratske ljubavi je i ova poseta mladih animatora, koji su došli ne bi li svojim umećem pomogli da mladi Beogradske nadbiskupije, grade i napreduju u zajedništvu unutar svoje mesne Crkve ali i šire. Ljubiti svog brata, osobu pored sebe je uzajamno i čin poštovanja i prihvatanja, ali i korak napred ka izgradnji zajedništva koje se samo na odnosu međusobnog poštovanja i ljubavi može izgraditi. Rektor Marijanuma, vlč. Mihael je na koncu misnog slavlja sa radošću prihvatio poziv mladih iz Subotice i predložio učesnicima ovog oratorija da unapred razmišljaju da li bi već sledeći oratorij, koji je planiran za maj mesec, mogao da bude upravo u Subotici.

U zajedništvu, animatori i mladi nastavili su svoje druženje na ručku, ali i nakon ručka gde su razmenom predloga pokušali da dogovore sledeći susret mladih grada Beograda.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: