HomevestiOdržan zajednički sastanak predsjedništava CCEE-a i COMECE-a

Održan zajednički sastanak predsjedništava CCEE-a i COMECE-a

VIDEO KONFERENCIJA PREDSJEDNIŠTAVA CCEE-A I COMECE-A. FOTO: URED ZA MEDIJE CCEE-A

Godišnji sastanak predsjedništava Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) i Vijeća biskupskih konferencije Europske unije (COMECE) održan je u srijedu, 3. juna 2020., s posebnim naglaskom na utjecaj pandemije Covid-19 na svakodnevni život Crkve i europskih društava, kao i na doprinos Katoličke crkve “pravednom oporavku u kojem nitko neće zaostajati”, priopćio je Ured za medije CCEE-a u četvrtak 4. juna.

U središtu razgovara bile su prilike u Crkvi u Europi kao i buduće perspektive u kritičnim okolnostima vezanim uz pandemiju koju uzrokuje virus SARS-CoV-19. Razmišljajući o mogućnostima suradnje u takvim okolnostima, predsjedništva CCEE-a i COMECE-a analizirali su učinke pandemije na naše civilne i crkvene zajednice i utvrđivali mogućnosti suradnje u crkvenom životu u Europi u vremenima koja dolaze.

Ponovno izražavajući blizinu Katoličke crkve svima koji se bore protiv pandemije – žrtvama, njihovim obiteljima i svim zdravstvenim radnicima, volonterima i vjernicima koji su bili i još su uvijek na prvoj crti, brinući se o oboljelima i donoseći im olakšanje – biskupi su izrazili svoju zabrinutost “zbog ekonomske krize i posljedičnog gubitka velikog broja radnih mjesta”, te nadu da ćemo u Europi “svi zajedno raditi na oporavku u kojem nitko neće zaostajati”.

U ovom vremenu krize, u kojem su se pokazale velike ograničenosti individualizma, dva su predsjedništva naglasila središnju ulogu obitelji, “prave ćelije solidarnosti i zajedništva, ali i mjesta gdje se zajedno moli. Ulaganje u obitelj – nastavili su – prvi je korak prema pravednom društvenom, ekonomskom i crkvenom oporavku”.

Zahvaljujući brojnim svećenicima na njihovu ključnom i velikodušnom služenju u ovom razdoblju, a neki su žrtvovali i vlastiti život, sudionici sastanka analizirali su ulogu koju su odigrali društveni mediji omogućivši izravni prijenos molitvi i slavlja. Ti novi oblici vjerske prakse, odnosâ, prisutnosti i zajedništva u vjeri pozivaju nas ne samo vrednovati mogućnost davanja novog značenja vjeri i Crkvi, nego i raditi na tome da mnogi vjernici ponovno otkriju element pune sakramentalnosti vjerskih slavlja na bogoslužnim mjestima što uporaba novih tehnologija ne može osigurati.

Bilo je također riječi o snažnom ograničavanju slobode vjeroispovijesti u kontekstu zatvaranja bogomolja i zabrane liturgije te je upućen poziv na ponovno uspostavljanje redovitih odnosa između države i Crkve utemeljenih na dijalogu i poštivanju temeljnih prava.

Zbog mjera predostrožnosti socijalnog distanciranja sastanak je održan u obliku video konferencije. Na sastanku su zajedno s predsjednicima, kard. Angelom Bagnascom (CCEE) i kard. Jean-Claudeom Hollerichom SJ (COMECE), sudjelovali članovi dvaju predsjedništava: kard. Vincent Nichols (Westminster) i nabiskup Stanisław Gądecki (Poznan) za CCEE te biskupi Mariano Crociata (Latina), Noel Treanor (Down and Connor), Jan Vokal (Hradec Králové) i Franz-Josef Overbeck (Essen) za COMECE zajedno s apostolskim nuncijem pri Europskoj uniji mons. Alainom Lebeaupinom.

(ika/kmc)

FOLLOW US ON: