Homelokalne vestiOdržana marijanska pobožnost prvih subota u mesecu u beogradskoj katedrali

Održana marijanska pobožnost prvih subota u mesecu u beogradskoj katedrali

U subotu 4. novembra svečanim misnim slavljem u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, nastavljena je tradicionalna pobožnost prvih subota u mesecu. Molitva je namenjena za dobročinitelje koji su do sada bilo materijalno ili duhovno podpomogli obnovu kompleksa Marijanuma, kao i za nove dobročinitelje.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Marinko Stantić, župnik župe sv. Pavla apostola u Baču, uz koncelebraciju vlč. Mihaela Sokola, katedralnog župnika i rektora Marijanuma, preč. fra Ilije Alandžaka, dekana Beogradskog dekanata, o. Lojza Letonje, župnika župe Sv. Ćirila i Metodija i vlč. Andreja Đuričeka.

Prigodnu propoved ovom prilikom izrekao je vlč. Mihael, u kojoj je podsetio vernike na značaj i ulogu Marije koja nikada nije iskazala neposlušnost Božijoj volji već je njen odgovor na svaki Božiji spasiteljski plan bio – DA. „ Ona nikada nije rekla NE, bez obzira na ljudski strah koji je verovatno imala u svom srcu u trenutku kada joj je anđeo Gabrijel navestio da će roditi Sina Božijega, ona je to prihvatila i stavila se Bogu na raspolaganje“, rekao je propovednik.

Nadalje, ističući poniznost i skromnost kao jedne od njenih hrišćanskih vrlina, vlč. Mihael podsetio je prisutne vernike da se ona iako je bila Majka Božija, nikada nije isticala u prvi plan već je uvek bila uz svog Sina, iza Njega. „ Zanimljivo je, da ona nikada nije bila prva, uvek je bila iza svog Sina, uvek je bila sa apostolima, ali nikada ispred njih“ naglasio je vlč. Mihael.

Zaključivši propoved porukom upućenom svima, „neka današnji praznik svetog Karla Boromejskog i ova prva subota posvećena Blaženoj Djevici Mariji, u nama svima probudi klicu poniznosti, klicu dobrote jednih prema drugima, upravo onako kako su ponizno i radosno živeli Marija u prvoj Crkvi, a mi u onoj Crkvi u kojoj je sveti Karlo, biskup, utvrdio veru u Milanu“.

 

M.A.K.

FOLLOW US ON: