Homelokalne vestiOdržana zadnja Tribina korizmenih petaka o Sinodi Katoličke Crkve

Održana zadnja Tribina korizmenih petaka o Sinodi Katoličke Crkve

Peta i ujedno zadnja u nizu Tribina korizmenih petaka, koje organizira Beogradska nadbiskupija i Pastoralni centar Papa Ivan Dobri, održana je u petak, 22. marta 2024. godine u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, u Multimedijalnoj dvorani Pastoralnog centra Papa Ivan Dobri u Beogradu. Tema tribine bila je Sveopšta sinoda Katoličke Crkve – osveženje Crkve ili pogled u nepoznato?, a o njoj je govorio mons. dr. Ladislav Nemet SVD, beogradski nadbiskup i metropolit.

Tribini je nazočio predstavnik iz Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Gavrilo Grban, protođakon o. Radomir Rakić, kao i veliki broj posjetitelja.

Prije same tribine u katedrali je održana pobožnost križnoga puta i sveta misa.

Na početku tribine sve nazočne pozdravio je župnik i rektor Marijanuma vlč. Mihael Sokol, a poseban pozdrav uputio je nadbiskupu Nemetu.

Nadbiskup Nemet je u svome predavanju govorio o pojmu Sinoda koji je uveden poslije Drugog vatikanskog sabora te o razlici kod pravoslavnih (sudjeluju samo klerici) i evangelika (sudjeluju klerici i laici). Predavač se osvrnuo i na ustanovu Sinode kao i o predavanju pape Franje 2015. godine koji je tada naglasio da želi Crkvu staviti u pokret, kao zajednicu u misiji u kojoj će svi krštenici participirati, tako se od tada Crkva pokrenula na svim nivoima, od župnih, biskupijskih pa sve do biskupskih konferencija koje su onda te prijedloge slale u Rim kako bi opet iz Rima obrađeni materijali stigli na kontinentalni skup koji je održan u Pragu te se sa tog skupa opet slalo materijale u Rim i tako je nastao instrumentum laboris kao plod rada sedam kontinenata. Predavač je istakao da prije odlaska u Rim, jer on je bio sudionik Sinode, dobili su teme i trebali su odlučiti o kojima žele govoriti i na kojem jeziku. Nadbiskup Nemet je istakao koje su novosti u odnosu na prijašnje Sinode: prije je uvijek bio početak Sinode u Rimu, a sada je izvan Rima u redovničkoj kući gdje su sudionici imali trodnevne duhovne vježbe. Također je bila razlika u sjedenju, jer prije su sjedili kardinali, nadbiskupi pa biskupi i gledali naprijed prema papi koji je predvodio Sinodu, a ovoga puta su sjedili za stolom po dvanaest sudionika, određeni po temama koje su izabrali i jezicima te zajedno i klerici i laici uz jednog moderatora. Nadbiskup je opisao sam tijek rada i ozračje, jer prije se samo raspravljalo, a sada je bilo puno više vremena za molitvu i šutnju na samim zasjedanjima, kao i sama digitalna komunikacija koja je bila odlična. Također je bila novost što je svaki kontinent imao misu kako bi se predstavio, a bila je misa na početku i kraju Sinode koju je predvodio papa Franjo, istakao je predavač te naglasio da je Sinoda bila i ekumenskog karaktera jer su bili i predstavnici Pravoslavne Crkve i predstavnici drugih crkava koji su sudjelovali s tim da nisu imali pravo glasa.

Na kraju predavanja nadbiskup Nemet naglasio da je glavna tema Sinode bila evangelizacija i rasprava o tome kako doživjeti Boga i na koji način uključiti ljude da što više aktivno sudjeluju u Crkvi, a tek onda su bile ostale teme, između ostalog o LGBT populaciji, o ulozi žena u Crkvi, celibatu…

Predavač je završio predavanje obaviješću kako će ove godine biti drugi dio Sinode u Rimu koji počinje 30. septembra i da će sudjelovati isti sudionici kao i prošle godine.

Nakon predavanja uslijedila je vrlo dinamična i konstruktivna rasprava.

KMC

FOLLOW US ON: