Homelokalne vestiOdržano zasjedanje Zbora svećenika Beogradske nadbiskupije

Održano zasjedanje Zbora svećenika Beogradske nadbiskupije

U srijedu 21. februara u dvorani »Europa« u prostorijama Ordinarijata nadbiskupije održano je 6. zasjedanje Zbora svećenika Beogradske nadbiskupije. Zasjedanje je započelo zajedničkom molitvom koju je predvodio beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Német, SVD. Nakon molitve nadbiskup  je svim nazočnim svećenicima uputio riječi pozdrava i najavio dnevni red zasjedanja.

U prvom dijelu zasjedanja nadbiskup Német je pojasnio svećenicima kako je Generalno tajništvo Sinode uputilo tekst – smjernice o koracima koje treba svaka partikularna Crkva poduzeti od danas do Drugog zasjedanja u oktobru 2024. godine. Nadbiskup je naglasio da je papa Franjo donio odluku da cijela Kurija surađuje s Tajništvom o temama i pitanjima koja su razmatrana i doneseni neki prijedlozi s Prvog zasjedanja Sinode. Nakon kratkih uputa o važnosti ovih smjernica koje je iznio nadbiskup Német pročitan je tekst i nakon toga je uslijedila rasprava u kojoj je između ostalog zamijećeno kako je tekst više metodologija rada i upute tko bi trebao biti uključen u obrađivanje tema (svećenici, pripadnici crkvenih pokreta, vjeroučitelji) tako da se vidi kako je smanjen opseg u odnosu na pripremne materijale Prvoga zasjedanja Sinode. Nadbiskup Német je rekao kako bi bilo dobro da se po svim župama održe susreti s ovom temom kako bi se mogli sakupiti materijali koji će poslije biti upućeni MBK i koja će to poslati u Rim. Prvi dio zasjedanja je završen dogovorom kako će se ovi susreti za župe grada Beograda održati do Uskrsa, a za župe izvan Beograda poslije Uskrsa.

U drugom dijelu zasjedanja svećenici su pogledali kratki film o posjetu nadbiskupa Németa Nairobiju i načinu kako se tamo slavi sveta misa, potom se raspravljalo o kartoteci za župljane i o tekućim nadolazećim događajima u Beogradskoj nadbiskupiji.

Susret je završen zajedničkim objedom.

KMC

FOLLOW US ON: