Homelokalne vestiOkružnica i poziv biskupa Gašparovića na biskupsko ređenje mons. Fabijana Svaline

Okružnica i poziv biskupa Gašparovića na biskupsko ređenje mons. Fabijana Svaline

Srijemski biskup Đuro Gašparović uputio je 10. novembra okružnicu pod naslovom „Super omnia caritas – Iznad svega ljubav “ kojom sve svećenike, redovnike i redovnice te sve vjernike laike Srijemske biskupije poziva na biskupsko ređenje mons. Fabijana Svaline, biskupa koadjutora Srijemske biskupije, koje će biti na svetkovinu Krista Kralja, nedjelja, 21. novembra u 11 sati u katedrali-manjoj bazilici sv. Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici.

 

U svojoj okružnici biskup Gašparović je naglasio da, s velikom radošću i zahvalnošću Gospodinu, nakon njegove 25. obljetnice biskupskog ređenja u Srijemskoj biskupiji idemo ususret slavlju biskupskoga ređenja. Rekao je da je svima već poznato da je papa Franjo 7. oktobra ove godine svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, mons. Fabijana Svalinu, imenovao srijemskim biskupom koadjutorom s posebnim ovlastima. Datum biskupskoga ređenja već je svima priopćen: Nedjelja Krista Kralja, 21. novembra 2021., u 11 sati u katedrali-manjoj bazilici sv. Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici.

Hodočašće na slavlje ređenja organizirat će se po župama, a mons. Gašparović je potaknuo: “Stoga posebno vama, dragi i poštovani župnici, preporučujem da na hodočašće potaknete i povedete svoje župljane, i mlađe i starije, vjeroučitelje i članove župnih vijeća kao i ministrante i ministrantice. Uvijek nam je radost kad u našim svečanim zajedničkim slavljima sudjeluju predstavnici svih dijelova Božjega naroda. Ujedno je to i vidljivi znak onog sadržaja što ga je novi biskup koadjutor htio izraziti geslom svoje nove službe: ‘Iznad svega ljubav’.” Pozivam i molim župnike da toga dana, ukoliko je potrebno, reduciraju broj dopodnevnih misnih slavlja kako bi mogli koncelebrirati u misi ređenja.

Biskup je zamolio sve župnike da u svojim župama i filijalama koordiniraju suradnju župnih suradnika, posebno glede organiziranja prijevoza autobusima te drugih vidova ostvarenja ovog hodočasničkoga puta u Srijemsku Mitrovicu.

Kako je liturgijsko slavlje biskupskoga ređenja planirano za prijepodnevni termin, neka se nastoji predvidjeti dolazak hodočasnika u katedralu malo prije 10 sati. Autobuse i osobne automobile će biti moguće parkirati nedaleko katedrale. Svečana misa ređenja započinje u 11, a prethodit će joj kraći molitveni pripravni program s uputama od 10.45 sati.

Svećenici će za koncelebraciju ponijeti bijelo misno ruho, ako je moguće, i misnicu bijele boje.

Svoju okružnicu mons. Gašparović je zaključio preporukom za molitvu za novoga biskupa koadjutora a potičući sve u Srijemskoj biskupiji i na duhovnu pripravu biskup je naglasio: “Biskupskome ređenju prethode dani zahvalnosti za plodove zemlje i nedjelja bračnih jubileja. Preporučujem da se u te molitvene trenutke, uključi i nakana za blagoslov naše biskupije, novoga biskupa koadjutora te svih pastira i vjernika.”

Biskup Gašparović preporučuje da se u župnim zajednicama Srijemske biskupije u ovo vrijeme moli za “našega novog biskupa koadjutora Fabijana”. Neka se također dan biskupskoga ređenja oglasi i zvonima svih crkava Srijemske biskupije, i to na svetkovinu Krista Kralja, nakon podnevnoga Pozdravljenja (u trajanju 10 minuta).

Nakon dana biskupskoga ređenja, a prema smjernicama Opće uredbe Rimskoga misala (br. 149), ime novoga biskupa koadjutora slobodno je i preporuča se spominjati u euharistijskim molitvama u misnim slavljima na području naše biskupije, i to uz ime dijecezanskoga biskupa, navodeći najprije službu biskupa koadjutora, a potom njegovo ime.

(IKA/KMC)

FOLLOW US ON: