Homelokalne vestiOtvaranje izložbe “Papa dijaloga”

Otvaranje izložbe “Papa dijaloga”

Dana 16. oktobra, kada se sećamo i dana, ne tako davne 1978. godine kada je Karol Józef Wojtyła imenovan za Papu, otvorena je izložba posvećena, sada već Svetom Ivanu Pavlu II. Izložbu je organizovala ambasada Poljske u Republici Srbiji u saradnji sa Beogradskom Nadbiskupijom, u čijem vrtu, Bogorodičinom vrtu je i smeštena sama izložba.

Otvaranju izložbe pored brojnih delegata prisustvovali su i ambasadori pojedinih zemalja u Republici Srbiji, kao i predstavnik uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, Apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Luciano Suriani, sveštenici grada Beograda kao i mnogi drugi.

Na samom otvaranju izložbe, prisutnima se na samom početku obratio kompozitor Aleksandar Simić rečima pesme Sv. Ivana Pavla II pod nazivom „ Prasakrament“ iz knjige meditacija „Rimski triptih“, nakon čega se prisutnima obratio i ambasador Poljske u Republici Srbiji gospodin Rafał Perl, koji je podsetio prisutne na sam život Sv. Ivana Pavla II, život koji je vodio dijalogom, ekumenizmom, osvrnuvši se na istorijsku posetu pape rimskoj sinagogi i njegovo obraćanje rečima da su oni naša „ starija i voljena braća“. „Karol Józef Wojtyła bio je pre svega graditelj mostova!“

Zatim se prisutnima obratio nadbiskup i metropolita Beogradski, mons. Stanislav Hočevar, osvrnuvši se pak na svoj lični doživljaj i dan kada je papa Ivan Pavao II izabran za papu „Tada nisam ni slutio da će me papa Ivan Pavao II, novoizabrani papa, jednoga dana poslati u Beograd!“ rekao je između ostalog nadbiskup mons. Stanislav Hočevar.

Izložba će biti otvorena do nedelje, 18. oktobra u Bogorodičinom vrtu Beogradske nadbiskupije.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: