Homelokalne vestiOvo je dan što ga učini Gospodin…

Ovo je dan što ga učini Gospodin…

Na slici: Prva pričest u župi Krista Kralja

Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se u Njemu

Crkveno zdanje župe Krista Kralja u Beogradu osvanulo je u nedjelju 6. maja 2018. godine prepuno radosnih vjernika, kojima je radost uskrsnog vremena uvećana i velikim događajem za sve nas, za našu župu i našu zajednicu. Toga smo se dana, pri jutarnjoj svetoj misi koju je predvodio naš župnik don Aleksandar Kovačević, radovali u Gospodinu jer je šestero naših najmlađih župljana nakon duge pripreme prvi put pristupilo sakramentima ispovijedi i pričesti.

Sveta je misa započela procesijom u kojoj su naši prvopričesnici, u pratnji roditelja i kumova, predvođeni našim župnikom ušli u crkveno zdanje.

U svojoj je propovijedi don Aleksandar Kovačević prisutne, prije svega malene prvopričesnike ali i nas ostale, podsjetio na veličinu onoga što slavimo, na radost i veličinu dana u kojem Tomica, Luka, Barbara, Katarina, David i Petar prvi put primaju u svoje srce poljubac Gospodinov, samog Gospodina Isusa u prilikama svete hostije i vina, što je ilustrirao i podsjećanjem na riječi Svetoga pisma, na onaj trenutak u vremenu kad su majke dovodile svoju djecu kod Isusa da ih dotakne, blagoslovi. Mnogi su se, kako je podvukao don Aleksandar, čak i tad, u samom prisustvu Sina Božjega, protivili tome, smatrajući da djeca nisu dovoljno zrela, štoviše da smetaju. No svi znamo što im je Gospodin odgovorio, kako je naglasio dječju iskrenost, otvorenost, naivnost, radost. Jer ‒ ukazao je don Aleksandar Kovačević podsjećajući na Gospodinove riječi »Zaista, kažem vam, tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u nj neće ući« (Mk 10, 13‒ 1) ‒ to su one vrline koje djeci prije nego bilo kome otvaraju vrata Kraljevstva Nebeskog. No posebno danas, u ovom svijetu, ako i sačuvamo u sebi ove vrline, ako i ostanemo kao djeca, kao naši prvopričesnici, bivamo osuđeni od okoline kao da »nešto s nama nije u redu«, rekao je don Aleksandar i dodao da »je danas u redu biti lažljivac, danas je u redu biti dvoličnjak i egoist«, dok Isus upravo takvima poručuje: »…nećete vidjeti Kraljevstva Božijega, ako ne budete kao djeca«. Don Aleksandar nas je podsjetio da je sam Isus, Sin Božji, »postao maleno dijete, Marijino dijete«, da bi, »dragi prvopričesnici, bio što bliže vama«. Ipak, Gospodin je pošao dalje, da bi nam »bio još bliži« postavši »maleni komadić kruha«, da bi »bio u nama, u našem srcu«. Isus nam danas poručuje, rekao je don Aleksandar obraćajući se nama odraslima, kumovima, roditeljima prvopričesnika ‒ »pustite ovu djecu, nemojte im priječiti da dođu k meni, dajte mi djecu da ih zagrlim!« Potom je dodao: »Djeco, vas Isus najviše ljubi, zato će se nakon pričesti i nastaniti u vašim srcima. I zato Ga čuvajte, jer ste vi po pričesti hram, hram Duha Svetoga… Taj hram vi niste samo danas«, nastavio je don Aleksandar, »nego cijeli život… i nemojte to nikad zaboraviti«, kako mnogi odrasli, čak i mi prisutni, nažalost ponekad zaboravljamo: da smo i mi kao djeca primili pričest, da smo se kao i prvopričesnici radovali, ali smo kasnije zaboravili, okrenuli »Isusu leđa, izgubili radost dječju iz susreta s Isusom«. Zato smo često neraspoloženi, tužni, bezvoljni, beznadežni. A sve što trebamo jest da se kao djeca otvoreno radujemo, iskreno pristupamo k Isusu, da kao djeca nalazimo radost u svakom danu, u susretu s Bogom, s bližnjima.

Nakon propovijedi, uslijedila je svečana obnova krsnih zavjeta, a zatim i svečani prinos darova praćen tihim zvukom orgulja. Zatim su, nakon pretvorbe i zajedničke Molitve Gospodnje, na najsvečaniji način Tomica, Luka, Katarina, Barbara i David i Petar kleknuvši pred oltarom, primili Gospodina u svoje srce u obredu svete euharistije. U tom trenutku radost se očitovala na licima svih, posebno roditelja, kumova i vjeroučitelja naših prvopričesnika.

Prije svečanog blagoslova, uime roditelja prvopričesnika riječi zahvale je izrekao dr. Danijel Galun, a uime prvopričesnika David Galun.

Nakon svete mise i svečanog blagoslova, naši su slavljenici imali priliku za zajedničko fotografiranje sa župnikom, roditeljima, kumovima, vjeroučiteljicom i vjeroučiteljem, da bi nakon toga u dvorani župe za vjernike i slavljenike – prvopričesnike bio priređen agape na kojem smo nastavili proslavljati u zajedništvu radost ovoga dana.

(M.A.K./kmc)

FOLLOW US ON: