HomevestiP. Lombardi: Navarro-Valls, učitelj komunikacije u službi Crkve

P. Lombardi: Navarro-Valls, učitelj komunikacije u službi Crkve

Na lik se Joaquína Navarra-Vallsa osvrnuo pater Federico Lombardi, danas predsjednik Zaklade Ratzinger-Benedikt XVI., koji ga je 2006. godine naslijedio u vodstvu Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Dr. Navarra-Vallsa sam osobno upoznao početkom 1991. godine, kada sam došao raditi u Vatikan kao ravnatelj Programâ Vatikanskoga radija. Naravno, već sam ga poznavao kao sjajnoga i stručnoga papina ‘glasnogovornika’. Iako to nije službeni naziv njegove dužnosti – točnije bi bilo ‘ravnatelj Tiskovnoga ureda’ – valja reći da je u njegovu slučaju taj naziv bio potpuno prikladan.

Navarro-Valls je, naime, kako nam je više puta objasnio, od samoga početka bio vrlo jasan, dajući do znanja da smatra prijeko potrebnim imati izravni odnos s papom, kako bi sigurno i jasno poznavao njegove misli i njegov smjer, te kako bi se mogao svijetu medija i javnom mnijenju predstaviti kao pouzdani tumač tih misli, a ne samo na temelju onoga što čuje od drugih – napomenuo je p. Lombardi.

Nema sumnje da je u cijeloj toj dugoj službi koju je obavljao tijekom papinstva Ivana Pavla II., od 1984. do papina preminuća 2005. godine, doista bio vrlo blizu papi, tako da je bio smatran važnim likom tog izvanrednog pontifikata. Nije bez razloga bio član više izaslanstava Svete Stolice na posebno važnim svjetskim konferencijama Ujedinjenih naroda gdje je, zahvaljujući iskustvu u komunikacijskim sposobnostima doista imao važnu ulogu, a više puta i „diplomatsku“; primjerice u pripremi i ostvarenju putovanjâ povijesne važnosti, kao što je ono kardinala Casarolija u Rusiju 1988. godine, ili pak putovanja Ivana Pavla II. na Kubu – napomenuo je p. Lombardi.

Njegova inteligencija, elegancija i sposobnost u ophođenju bili su vrlo istaknuti. Uz to, izvrsno je poznavao jezike i bio uistinu izvanredno darovit u davanju vijesti i informativnih sadržaja, na vrlo privlačan i jezgrovit način. Sve su to vrline po kojima je za međunarodne djelatnike u komunikaciji, ali i u javnim i drugim odnosima s uglednim i utjecajnim osobama, bio idealni oslonac u Vatikanu.

Lombardi je potom napomenuo da je osobno uvijek bio zahvalan dr. Navarru za njegovu uljudnost i pozornost tijekom 15 godina u kojima su dobro, mirno i prijateljski surađivali. U načinu na koji je obavljao svoju službu uvijek sam ga smatrao učiteljem, i nisam mogao nikako ni zamisliti da bih mogao biti pozvan naslijediti ga – dodao je p. Lombardi. Bilo je očito da je, s više stajališta, on za mene bio neponovljiv; nisam ga stoga ni mogao, a ni pokušao, oponašati.

U okviru drugačijega pontifikata nastojao sam tumačiti i obavljati dodijeljenu mi zadaću kako sam najbolje mogao, ali čuvajući, koliko god mi je to bilo moguće, njegovo dragocjeno nasljeđe. Navarro-Valls je za mene uvijek bio prijatelj, primjer odmjerenoga, istinskoga i dubokoga duhovnog života, potpuno uklopljenoga u njegov posao, te uzor odanosti u služenju papi i Crkvi, i učitelj u komunikaciji, iako za mene – kao što sam već rekao, ali rado ponavljam – neponovljiv.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: